Grote evenementen mogen pas doorgaan als er een coronavaccin is

7 mei 2020 om 10:09 • Aangepast 14 mei 2020 om 10:14
nl
Pas als er een vaccin tegen het coronavirus is, kunnen grote evenementen weer worden gehouden. Tot die tijd is het gevaar te groot dat het virus daardoor weer opleeft, denkt het kabinet.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Veel van de strenge maatregelen tegen het coronavirus zijn of worden de komende tijd versoepeld. Zo gaan de scholen, horeca, sportverenigingen en culturele instellingen weer open. Maar van grote festivals en andere 'massale evenementen met een landelijke uitstraling' komt het voorlopig niet, schrijft 'coronaminister' Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Organisatoren en publiek moeten afwachten, want een datum kan het kabinet voor de evenementen nog niet noemen. "We hopen natuurlijk op snel, maar een jaar of langer is heel reëel."

Moet niet te lang duren
De evenementensector wil dat de overheid financiële garanties biedt. Dat stelt de woordvoerder van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) in een reactie. "We hebben uiteraard alle begrip voor het besluit", aldus de organisatie die grote zalen als de Brabanthallen vertegenwoordigt. "Maar we rekenen wel op een noodfonds om ons financieel door deze periode heen te slepen."

Eerder noemde de VVEM al een bedrag van 500 miljoen euro. "Bij die berekening gaan we ervan uit dat we rond 1 april weer kunnen opstarten. Echt veel langer moet het zeker niet gaan duren, dan ontstaan er nog veel grotere problemen."

De sector wil ook snel met de overheid om de tafel gaan zitten om te kijken of er wel evenementen mogelijk zijn binnen de beperkingen die nu zijn vastgesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!