Drie verzorgingstehuizen mogen binnenkort als proef weer bezoekers ontvangen

7 mei 2020 om 12:34 • Aangepast 14 mei 2020 om 12:04
nl
Drie Brabantse verzorgingstehuizen mogen binnenkort mondjesmaat bezoek ontvangen. Dat is mogelijk door een pilot die maandag start. Welke verzorgingstehuizen mee mogen doen, wordt een dezer dagen pas duidelijk. Chantal Beks, bestuurder van De Wever in Tilburg, heeft ‘haar’ verzorgingstehuizen vol enthousiasme aangemeld, maar had gehoopt dat meer bewoners bezoek zouden mogen ontvangen.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De deur in de verzorgingstehuizen staat dankzij de pilot op een kier. “Maar drie verzorgingstehuizen in heel Brabant is natuurlijk wel erg weinig”, zegt Beks. “Het is een goede eerste stap maar er zijn natuurlijk nog wel heel veel cliënten in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en psychiatrische instellingen die nog steeds geen bezoek krijgen. Dat zijn heel erg veel mensen.”

Beks wil nog steeds dat de beperkingen rondom bezoek worden versoepeld. “Ik wil nog steeds dat bestuurders de verantwoordelijk krijgen om de beste oplossing te zoeken voor hun eigen organisatie." Beks deed onlangs een bijzonder pleidooi voor bezoek in instellingen. Volgens haar nemen veel bewoners liever het risico op een besmetting, dan dat ze maandenlang eenzaam de crisis door moeten. Haar verhaal werd op sociale media duizenden keren gedeeld en geliket en zorgde voor ontzettend veel reacties.

Er wordt in ieder geval in het hele land gestart met 25 verzorgingstehuizen. Als de bezoekregeling in de praktijk goed werkt, is het de bedoeling dat per 25 mei in meer verpleeghuislocaties beperkt bezoek kan plaatsvinden. Dit wordt in de week vóór 25 mei door het kabinet besloten.

Beks hoopt dat een van de instellingen van De Wever al eerder bezoek kan ontvangen. In principe start de pilot maandag, maar de situatie in de verzorgingstehuizen die meedoen, moet natuurlijk eerst veilig zijn voor bewoners, bezoekers en personeel. Verpleeghuizen kunnen pas in aanmerking komen als ze in ieder geval vrij van besmettingen zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.