Weer betaald voetbal in september: burgemeesters blij, clubs hopen dat er snel weer publiek bij mag

7 mei 2020 om 17:24 • Aangepast 14 mei 2020 om 16:44
nl
Willem II kan in september gewoon voetballen in zijn eigen stadion. Burgemeester Theo Weterings van Tilburg noemt het zelfs logisch dat tegen die tijd weer in competitieverband wordt gespeeld. “Want we willen Europa in natuurlijk”, zegt de burgemeester met een knipoog naar de rentree van Willem II in de Europacup.
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

Het standpunt van Weterings is anders dan een paar weken geleden toen alle Nederlandse burgemeesters nog tegen hervatting van de competitie waren. Volgens Weterings was de zorg toen vooral dat niemand wist wat de supporters zouden gaan doen die niet bij de wedstrijden mochten zijn.

Nu vanaf juni de horeca en de terrassen weer open mogen vervalt dat probleem in Tilburg, denkt Weterings. Hij benadrukt dat iedereen zich wel moet houden aan de geldende gezondheidsregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De gemeente Eindhoven is nog in overleg met alle betrokken partijen over de wedstrijden van PSV. Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk is vooral benieuwd naar de plannen van de KNVB.

Burgemeester Paul Depla van Breda is alvast enthousiast. “Heel fijn dat het voetbal vanaf 1 september weer van start gaat. Ik denk dat heel wat mensen de wedstrijden de laatste weken gemist hebben en dus echt uitkijken naar dit moment.”

Zwartste scenario
De meeste Brabantse clubs in het betaalde voetbal zijn geschrokken van de brief die minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Sport donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin zegt hij dat landelijke evenementen met publiek pas weer door kunnen gaan als er een vaccin tegen corona is.

Dat zou kunnen betekenen dat er een heel seizoen gevoetbald moet worden zonder publiek. PSV, Willem II, RKC, NAC, FC Den Bosch, Top Oss, Helmond Sport en FC Eindhoven zouden dan miljoenen euro’s aan recettes en horeca-inkomsten mislopen.

Wachten op privacy instellingen...

NAC noemt dit het zwartst denkbare scenario voor alle clubs in het betaald voetbal. RKC laat weten het liefst met publiek te spelen, maar zoals bij alle andere clubs staat ook in Waalwijk de volksgezondheid voorop. Alle clubs zijn bezig om de besluiten van het kabinet te verwerken in scenario’s voor het volgend seizoen.

Salarissen
De belangenbehartigers in het Nederlandse betaald voetbal hebben donderdag een akkoord bereikt over een collectieve salarisvermindering. Hoe hoger het salaris, hoe meer spelers en trainers inleveren. Dat loopt uiteen van 2,5 tot maximaal 20 procent. De aanbeveling van salarisreductie geldt in principe tot 1 januari 2021. Naar schatting wordt hiermee op jaarbasis circa 35 miljoen euro uitgespaard.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.