Video

Steunpakket van bijna 7 miljoen euro moet coronaleed in Breda verzachten

7 mei 2020 om 19:00 • Aangepast 14 mei 2020 om 17:44
nl
Aanvullend op de landelijke steunmaatregelen willen burgemeester en wethouders van Breda 6,8 miljoen euro extra besteden om de lokale gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Met dat eigen ondersteuningspakket wil het college ondernemers, organisaties, verenigingen en vrijwilligers helpen om door de coronacrisis te komen.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

"De impact van de crisis is fors. Het is allereerst een medische crisis, maar de gevolgen voor de Bredase economie en samenleving zijn ook enorm", stellen B en W.

Kwijtschelding
Zo hoeven horeca-ondernemers over de afgelopen weken aan de gemeente geen belasting te betalen voor de terrassen op straat, want die terrassen waren leeg. Sportverenigingen en culturele organisaties krijgen voor drie maanden kwijtschelding van de huur die ze moeten betalen voor hun accommodaties.

Gesubsidieerde evenementen die door de coronacrisis niet doorgaan of doorgingen, hoeven de subsidie niet terug te betalen, want dit zou voor veel organisaties de doodsteek zijn. Er wordt 300.000 euro uitgetrokken voor voor culturele organisaties die voor andere steun buiten de boot vallen, zoals kerken waarin geen concerten konden worden gehouden en daardoor inkomsten misliepen.

Wethouder Boaz Adank licht de maatregelen in onderstaande video toe.

Mondkapjes
De zorg en het maatschappelijk werk in Breda kunnen ook extra steun verwachten, bijvoorbeeld voor het aanschaffen van beschermende materialen zoals mondkapjes. En er komt tijdelijk extra opvang voor dak- en thuislozen in Breda.

Voor ondernemers wil het college leningen beschikbaar stellen. Die kunnen ze ook landelijk krijgen, maar alleen vanaf 50.000 euro. Dit is voor startende en net groeiende bedrijven een te hoog bedrag.

Verder willen burgemeester en wethouders goede initiatieven voor economisch herstel stimuleren en willen ze aanmoedigen om toch vooral lokaal te winkelen om ondernemers te ondersteunen. Ook moet er een plan komen om het ingestorte toerisme in de stad er weer bovenop te helpen.

1 oktober
De benodigde 6,8 miljoen euro betaalt Breda uit eigen zak en is bedoeld voor de periode van 1 april tot 1 oktober. De financiële reserves van de Baroniestad staan het ondersteuningspakket toe, maar toch verwachten burgemeester en wethouders dat een derde van dat bedrag wordt teruggestort door het Rijk. De gesprekken daarover lopen nog.

De gemeenteraad van Breda moet nog instemmen met het plan voor het ondersteuningspakket van het college.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.