Thuisshirt van Willem II van 1956 tot 1966 is het mooiste Eredivisie-shirt ooit

8 mei om 16:59 • Aangepast 15 mei om 16:34
Het winnende thuisshirt in 58-59 (foto: Willem II).
Het winnende thuisshirt in 58-59 (foto: Willem II).
Willem II is de club met het mooiste thuisshirt in de historie van de Nederlandse Eredivisie. Dat heeft een vakjury bepaald. Het gaat om het gestreepte shirt dat de club jarenlang, van 1956 tot 1966, droeg. Ook andere Brabantse clubs deden goede zaken: zo werd PSV verkozen tot mooiste uitshirt.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

De vakjury bestaat onder andere uit:

  • Presentator Frank Evenblij, ook Willem II-supporter,
  • Jan Joost van Gangelen van FOX Sports,
  • Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg.
  • Sjoerd Mossou, sportjournalist van AD Sportwereld.
  • Presentatrice Victoria Koblenko

Donderdag werd bekend dat het shirt onder Willem II’ers al tot favoriet was gekozen.

Willem II mooiste shirt
Clubarchivaris Harrie Verhoeven kan zich helemaal vinden in de keuze voor het winnende shirt. “Hopelijk houden de Tricolores nog lang zoveel mogelijk de drie deugden in ere die zijn gesymboliseerd in de kleuren van dit prachtige shirt: het rood van de liefde voor de club, het wit van de sportiviteit en het blauw van de clubtrouw’, zegt Verhoeven.

Esthetiek gaf de doorslag, zo concludeert de jury op Eredivisie.nl. "Strepen zie je veel vaker op een voetbalshirt, maar nooit op deze manier, in een driekleur’’, aldus Kantelberg. De jury besprak twee uur lang hun favorieten en dus één definitieve winnaar. Tweede werd het thuisshirt ('83/'84) van Feyenoord, derde werd Ajax met het bekende thuisshirt van 1969 tot en met 1972.

PSV mooiste uitshirt, ook NAC in de prijzen
Brabantse clubs deden ook in andere categorieën goede zaken. Zo won PSV in de categorie mooiste uitshirt in de Eredivisie, en wel met het effen blauwe shirt in het seizoen '09/'10. Ook per decennium werden er shirts uitgelicht. Volgens de jury heeft NAC Breda het mooiste thuisshirt van de jaren '80, met het shirt van het seizoen '82/'83.

Wachten op privacy instellingen...