Demonstranten bedreigen verzorgingshuis Best, omdat Wil haar man niet mag bezoeken

8 mei 2020 om 20:11 • Aangepast 16 mei 2020 om 10:54
nl
Woonzorgcentrum Archipel Kanidas in Best wordt al langere tijd lastiggevallen door de groepering Demonstratie van het Volk. De mensen achter de groepering zijn woedend dat de 82-jarige Wil van Buren haar man Nico, die in Kanidas verblijft, nu bijna twee maanden niet meer heeft gezien. De deuren van het verzorgingshuis zijn op slot voor bezoekers vanwege het coronavirus.
Geschreven door

De situatie is grimmig, bevestigt Katinka van Boxtel van de raad van bestuur van Kanidas. De politie surveilleert vrijdagavond bij het verzorgingshuis, nadat er eerder op de dag verschillende telefonische bedreigingen waren binnengekomen.

Nico is dementerend en wordt in het verpleeghuis verzorgd. Wil voert al enige tijd actie vanuit een tuinstoel bij Kanidas, omdat ze haar man dolgraag wil zien. "Ik wil hem bezoeken. Daarom voer ik actie", vertelde ze eerder tegen Omroep Brabant. "Niet alleen voor hem trouwens maar voor alle mensen die hier zitten. Er is heel veel verdriet."

Wil van Buren (foto: Tonnie Vossen)
Wil van Buren (foto: Tonnie Vossen)

'Dreigende situatie'
Katinka van Boxtel spreekt van een 'dreigende situatie' nu Demonstratie van het Volk zich achter de actie van Wil heeft geschaard. "Vorige week stonden er dertig mensen voor het verzorgingshuis te demonstreren. Ze schreeuwden en riepen luid. Dat zorgde voor veel onrust bij de bewoners."

Ook vrijdagmiddag kreeg het verzorgingshuis verschillende dreigtelefoontjes. "Er worden dreigementen geuit naar onze mensen, waardoor ze niet meer aan het gewone werk toekomen. Als we ophangen, komt het volgende telefoontje weer binnen." Van Boxtel nam vrijdagavond poolshoogte bij het verzorgingshuis.

Wachten op privacy instellingen...

'We komen eraan'
Op Facebook laten de demonstranten weten: 'Ik heb de gemeente gebeld dat ze hun borst kunnen nat maken we komen eraan. Ze kunnen haar NU NAAR HAAR MAN BRENGEN ANDERS GA IK DOOR HET VUUR'.

Wachten op privacy instellingen...

'Miscommunicatie'
Voor zaterdag had Demonstratie van het Volk een demonstratie aangekondigd bij het verzorgingshuis in Best, waarbij zeker honderd mensen werden verwacht. Maar woordvoerder Anthony Long liet vrijdagavond weten dat deze niet doorgaat. "We hadden Kanidas gevraagd om glazen bezoekunits te plaatsen, zodat bewoners en bezoekers elkaar toch kunnen zien. Door een miscommunicatie gingen we er vanuit dat dit niet was gebeurd. Daarop liepen de emoties hoog op bij ons."

"Maar nu blijkt dat de bezoekunits toch zijn geplaatst", vervolgt Long. "De demonstratie is daarmee van de baan. We zouden echt voor lul staat als we morgen toch naar Best zouden afreizen."

Een van de bezoekunits. (Foto: Omroep Brabant)
Een van de bezoekunits. (Foto: Omroep Brabant)

Gemeente verbiedt demonstratie
Een woordvoerder van de gemeente Best laat vrijdagavond weten dat de demonstratie sowieso niet door mag gaan. "We verbieden de demonstratie op basis van de noodverordening van de veiligheidsregio. Samenscholingen zijn niet toegestaan. Mochten er toch demonstranten verschijnen, dan zullen we handhavend optreden en mogelijk beboeten."

De demonstratie van vorige week verliep rustig, aldus de gemeente. Er zijn toen geen aanhoudingen verricht.

'Mensenrechten geschonden'
Volgens Anthony Long zijn er nog veel andere tehuizen waar mensen elkaar niet kunnen zien door het ontbreken van glazen scheidingswanden. "Mijn moeder woont in een verzorgingshuis in het noorden van het land. Daar is helemaal niets geregeld. Wij willen dat er overal dergelijke maatregelen worden getroffen. De mensenrechten worden nu geschonden door de noodwet van het kabinet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.