Video

Eerbetoon voor 100-jarige veteraan Gabriel Ansems in Tilburg

10 mei 2020 om 19:28 • Aangepast 17 mei 2020 om 19:04
nl
Loeiende sirenes en een luid applaus bij Huize Groot Waardijn in Tilburg. En dat allemaal speciaal voor de 100-jarige veteraan Gabriel Ansems. Hij kan door het coronavirus zijn oorlogsherinneringen niet met zijn familie delen en daarom brachten politie, brandweer, ambulancedienst, defensie én veteranen hem een eregroet.
Profielfoto van llse Schoenmakers
Geschreven door
llse Schoenmakers

Het is geen toeval dat Ansems zondag werd verrast. De periode van 10 tot en met 14 mei is ieder jaar een moeilijke tijd voor hem. Exact tachtig jaar geleden vocht hij voor Nederland aan de Waal.

Samen met de 6C Pantser Afweer Geschut trok hij vanuit het Noord-Limburgse Gennep naar de Hollandse Waterlinie bij Fort Everdingen. Daar kwamen zijn troepen onder grote druk te liggen, ze waren ingesloten door de Duitsers en het water van de opengezette sluizen. Op 14 mei 1940 kwam daar een einde aan, Nederland gaf zich over aan Duitsland.

Ik hoopte op tien man, maar het is meer dan we hadden durven dromen.

Het idee om Ansems te verrassen kwam van de Tilburgse wijkagent Koen Simmers. Hij benaderde Pim van der Velden van de Veteranenbond Hart van Brabant, of er misschien een veteraan in Tilburg woont voor wie ze iets konden doen. Voor zover Van der Velden wist, was Ansems de enige nog levende veteraan in de stad.

Daarop werd de actie op touw gezet: "Ik hoopte op tien man, maar het is meer dan we hadden durven dromen", vertelt Simmers. De initiatiefnemers kregen het zelfs voor elkaar om een politiehelikopter over te laten vliegen. "Supermooi. Ik denk dat ik wel een traantje ga laten", zegt Van der Velden.

In de video zie je de reactie van de 100-jarige Gabriel Ansems op de eregroet:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.