Video

Guido Weijers wil kopje koffie drinken met premier Rutte en hem vragen om meer lucht

13 mei 2020 om 08:30 • Aangepast 20 mei 2020 om 07:54
nl
Cabaretier Guido Weijers heeft premier Mark Rutte namens 'theaterminnend Nederland' een open brief geschreven. Daarin pleit hij voor het snel weer mogelijk maken van theatervoorstellingen. Om de mogelijkheden hiervoor te bespreken nodigt de in Boxmeer geboren cabaretier de premier uit om samen een kop koffie te drinken. Op anderhalve meter afstand uiteraard.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Volgens de cabaretier zijn er genoeg mogelijkheden om in de huidige coronatijd veilig naar het theater te gaan, maar die oplossingen zijn afgeschoten. "De afgelopen weken hebben we veel creatieve projecten bedacht om op nieuwe, veilige manieren voor publiek te kunnen optreden. Die projecten zijn allemaal met één reden afgeschoten: het zijn samenkomsten. Dat steekt me", schrijft Weijers.

"Dat we in onze sector alle mogelijke veiligheidsmaatregelen treffen (met mondkapjes, met 1,5 meter afstand, met professioneel crowdmanagement, met voorselectie, met afscherming, met plexiglas, met ontsmettingsmiddelen, enzovoort) wordt niet gezien als oplossing, maar als probleem. Terwijl we daarmee veiliger zijn dan de bouwmarkt, de IKEA, de supermarkt, de carwash en de McDrive bij elkaar."

De open brief van Guido Weijers. (Bron: Guidoweijers.nl)
De open brief van Guido Weijers. (Bron: Guidoweijers.nl)

Initiatieven in theaters zijn volgens de cabaretier door gemeenten afgewezen 'omdat ze het niet aandurfden van de regels af te wijken'. En daar baalt hij van. "Handhaving lijkt dus de norm, in plaats van met elkaar vooruitkijken naar veilige oplossingen. Het is jammer dat creativiteit met een ambtelijke pennenstreek wordt gedwarsboomd. Daarmee gaan goede initiatieven zomaar verloren."

Weijers snapt dat artiesten, theaters en evenementen niet bij de vitale sector horen. "Ik wil daarom niet klagen en geen hand ophouden. Ik wil vooral, zoals zoveel metgezellen: aan de slag!".

'Buiten de lijntjes denken'
Hij vraagt de minister-president daarom de ruimte 'om binnen de kaders buiten de lijntjes te denken'. Om zo met goede oplossingen voor de theaterbranche te komen. "En als onze oplossingen veilig blijken, keur ze dan goed", roept hij de premier op. "Laat de creatieven het creatieve werk doen. Juist daar ligt onze kracht."

De cabaretier hoopt dat de premier ingaat op zijn uitnodiging een kop koffie te drinken. "Dan zal ik laten zien dat er binnen de culturele sector zoveel meer mogelijk is dan je denkt. Ook uit eigenbelang. Want onze beroepsgroep is niet vitaal, maar lachen is wel gezond, het verhoogt de weerstand", besluit hij.

Eerder open brief
Het is niet voor het eerst dat Weijers op deze manier in de pen klimt. Eerder nodigde hij minister Eric Wiebes al uit voor een kop koffie om het met hem te hebben over het milieu.

In een recente uitzending van de talkshow KRAAK gaf Guido Weijers al aan dat hij bang is voor de toekomst van het theater in de anderhalvemeter-samenleving. Kijk hier het gesprek uit die talkshow terug:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.