Moeder tegen de man die haar zoon doodreed: 'Ik haat je en wens je het allerergste toe'

13 mei 2020 om 16:02 • Aangepast 20 mei 2020 om 21:24
nl
De moeder van de 14-jarige jongen die in juli 2018 in Tilburg werd doodgereden, zegt dat ze de 24-jarige verdachte haat: "Ik wens je het allerergste toe." Dat heeft ze geschreven in een slachtofferverklaring voor de rechtbank in Breda. Volgens getuigen reed de verdachte te hard en door rood toen hij de fietser raakte. Tegen de man werd zes maanden cel en twee jaar rijontzegging geëist.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

De moeder was zelf niet naar de rechtbank gekomen, omdat ze daarvoor te emotioneel is. De verklaring werd daarom voorgelezen door een medewerkster van het Openbaar Ministerie.

Het fatale ongeluk gebeurde op een zomeravond in juli, nu bijna twee jaar geleden. Om kwart over acht reed een Volkswagen Polo die werd bestuurd door een toen 22-jarige man door rood op de kruising bij het Willem II-stadion op de Ringbaan Zuid. Volgens een getuige reed hij wel honderd kilometer per uur.

Het slachtoffer stak op zijn fiets de kruising over. Zelf reed de tiener ook door rood, op een fiets met trapondersteuning die daardoor erg snel ging. Uit politieonderzoek blijkt dat het stoplicht op het fietspad al 1.55 seconden op rood stond.

Hij werd geschept en vijftig meter weggeslingerd. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. De bestuurder blijft volhouden dat hij door oranje is gereden. Hij zegt dat hij extra gas heeft gegeven om niet door rood te rijden. Hij beweert dat hij het slachtoffer niet heeft gezien: "Anders was dit nooit gebeurd." Bij de aanrijding was hij niet onder invloed van drank of drugs.

'Sportieve chauffeur'
De verdachte had al eerder een ongeluk met zijn auto. De man noemt zichzelf een 'sportieve chauffeur die eerder vijf kilometer te hard rijdt dan vijf kilometer te zacht'. Na het ongeluk durfde hij de eerste maanden niet meer te rijden, maar nu gaat hij weer de weg op. Tegen de rechter gaf hij toe dat hij ook nu nog regelmatig te hard rijdt: "Maar ik let wel beter op bij kruisingen en rotondes."

De nabestaanden van de jongen nemen het de automobilist nog steeds erg kwalijk dat hij de jongen heeft doodgereden. De moeder voelt alleen maar haat. In een verklaring zegt zij: "Ik wens jou het allerergste toe. Jij hebt mijn dierbaarste bezit afgenomen. Tot mijn dood zal ik mijn zoon missen en ik zal nooit oma worden."

De verdachte maakte tijdens de zitting een onbewogen indruk, maar zei dat hij spijt heeft en dat hij tevergeefs heeft geprobeerd om met de familie in contact te komen: "Ik vind het spijtig dat de moeder zulke haatgevoelens heeft. Het ongeluk is het ergste wat mij in mijn leven is overkomen", zei hij. Hij heeft tweemaal bloemen gestuurd, onder meer naar het mortuarium, maar dat stelde de familie niet op prijs.

Gevangenisstraf
De officier van justitie eist dus zes maanden gevangenisstraf en wil ook dat het rijbewijs van de dader voor twee jaar wordt ingetrokken. Hij spreekt van ernstige schuld en zegt dat de man ook voor oranje had moeten stoppen.

"Daarom eis ik de hoogst mogelijke straf, al besef ik dat dit voor de moeder nooit hoog genoeg zal zijn." De advocaat van de dader vindt de strafeis te hoog, ook omdat de jongen zelf ook door rood is gereden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.