Nieuwe Brabantse coalitie kan na ongekend fel debat aan de slag, portefeuille Cultuur toch terug

15 mei 2020 om 21:46 • Aangepast 22 mei 2020 om 21:04
nl
Een meerderheid van Provinciale Staten van Brabant heeft voor het bestuursakkoord gestemd. Dat betekent dat VVD, CDA, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant tot 2023 aan de slag kunnen. Ze krijgen steun van 50Plus en CU/SGP. Alle andere partijen waren tegen.
Profielfoto van Jan de Vries
Geschreven door
Jan de Vries

De culturele sector protesteerde heftig tegen het akkoord omdat daarin de specifieke portefeuille cultuur was geschrapt en was veranderd in vrije tijd. Dat werd staande de vergadering rechtgetrokken. Met de wijziging in de naam Vrije Tijd, Cultuur en Sport hoopt de nieuwe coalitie draagvlak te creëren in de culturele sector. De voorgenomen bezuinigingen blijven bestaan.

Philharmonie Zuidnederland
Een motie om Philharmonie Zuidnederland nu al toe te zeggen dat voor de komende jaren de subsidie verzekerd is, werd in meerderheid afgewezen.

De meerderheid van de Staten was ook tegen een motie om de bezuinigingen op de culturele sector niet eerder in te laten gaan dan 1 januari 2025. Tot zo lang lopen afspraken van de BIS (culturele basisinfrastructuur) die zijn gemaakt.

Ulvenhoutse Bos
Ook natuurorganisaties lieten vooraf van zich horen. Zij zijn boos over de aangekondigde bezuiniging op de natuur en op het plan om gebieden te ontdoen van hun Natura-2000 status. Hoog op de lijst van de coalitie staat het Ulvenhoutse Bos, zoveel werd vrijdag wel duidelijk. Over andere natuurgebieden wordt nog nagedacht. GroenLinks wist al te vertellen dat de Oeffeltse meent wordt geofferd.

Waar het in de Brabantse Staten al bijna drie jaar voornamelijk over boeren gaat, waren die nu minder prominent in beeld. Ze krijgen van de nieuwe coalitie tot 2024 de tijd hun stallen te vernieuwen en ze mogen zelf weten wanneer ze daarvoor een vergunning aanvragen. Op dat terrein zijn de rijen van de coalitie gesloten.

Kernenergie
De meerderheid van Provinciale Staten nam een motie van de PVV aan waarin staat 'de generatie IV kerntechnologie, waaronder de ThoriumMSR-technologie als nieuwe en innovatieve techniek aan te merken en voor Noord-Brabant actief werk te maken met deze techniek'.

Het debat in de Statenzaal verliep vrijdag bij vlagen ongekend fel. Forum voor Democratie werd voortdurend geconfronteerd met omstreden uitspraken van Forum-leider Thierry Baudet. De Brabantse Forum-woordvoerder Willem Rutjens liet het allemaal van zich afglijden. Hij herhaalde wat de laatste weken het mantra was van de coalitiepartijen: wij zijn Brabant en laten ons niet leiden door uitspraken van welke landelijke politicus dan ook.

Een meerderheid van de Staten stemde ook voor het uitbreiden van het aantal RIVM-meetpunten in Brabant. Volgens GroenLinks zijn daar honderdduizenden euro's mee gemoeid. Het besluit, waar alleen de PVV tegenstemde, heeft alles te maken met een onderzoek naar het verband tussen corona en de luchtkwaliteit. Vooral Oost-Brabant is zwaar getroffen. Minister Carola Schouten heeft het RIVM al gevraagd om zo'n onderzoek. Brabant wil daar nu een flinke steen aan bijdragen.

Poesjes op schoot
Even fel waren Hagar Roijackers van GroenLinks, Arend Meijer van D66 en Maarten Everling van de SP. De eerste twee maakten deel uit van de gevallen coalitie. Ze haalden niet alleen uit naar Forum maar ook naar hun voormalige partner de VVD. Volgens Roijackers heeft die partij op een handige manier het eigen verkiezingsprogramma tot het nieuwe bestuursakkoord gemaakt.

Volgens de drie politici heeft Forum zich laten afschepen met een correctief referendum dat wettelijk niet kan. En met kernenergie terwijl Provinciale Staten enkele jaren geleden in meerderheid heeft gezegd dat daar nooit sprake van kan zijn. “U bent door VVD en CDA genaaid”, beet Meijer Forum toe.

Everling had aan de non-verbale communicatie tussen de vier coalitiepartijen gezien dat iedereen naar de VVD keek als het even moeilijk werd. “U zit als drie poesjes op schoot bij de VVD,” aldus Everling.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.