Video

De 150 jaar oude engelen van de Sint-Jan worden gerestaureerd voor nog eens 150 jaar

19 mei 2020 om 07:00 • Aangepast 26 mei 2020 om 07:24
nl
Tien zandstenen engelen die al sinds 1870 op de Sint-Jan in Den Bosch staan, zijn nu voor enkele maanden in een werkplaats in Nijmegen. "Hier worden de beelden grondig opgekapt zodat ze er weer een paar honderd jaar tegenaan kunnen op het dak van de kathedraal", aldus restaurator Adriaan van Rossem.
Profielfoto van Paul Post
Geschreven door
Paul Post

"Je hoeft niet religieus te zijn om van deze engelen te genieten", zegt hij. De restaurator is onder de indruk van de schoonheid van de beelden en het vakmanschap van de beeldhouwers die de kunstwerken voor de Sint-Jan gemaakt hebben.

In zijn werkplaats in Nijmegen neemt hij de beelden minutieus onder handen. Geconcentreerd bewerkt hij ze met krabbertjes en ander specialistisch gereedschap. Heel gedetailleerd maakt hij de beelden waar nodig schoon, vult hij ze op en brengt hij ze zoveel mogelijk terug in de oude staat. Waarbij zijn bewondering voor de makers van de beelden alleen maar groter wordt.

Dienend aan de beeldhouwer
"Dit hebben top-vaklui aan het einde van de negentiende eeuw gemaakt. Niet alleen technisch, maar ook artistiek moet je echt een hele goede beeldhouwer zijn om dit te kunnen maken. Kijk maar eens naar de details. Als restaurator voel ik me dan ook dienend aan de beeldhouwer die het ooit heeft gemaakt."

De beelden zijn van zandsteen en zijn natuurlijk aangetast door de tijd en het weer. Ze zijn al weleens wat bijgewerkt, maar van een echte restauratie was nooit eerder sprake.

Net op tijd
Van Rossem: "Eén beeld was niet meer te restaureren en wordt nagemaakt. Maar met de negen andere engelen die hier nu staan, kan het gelukkig nog wel. Daar zijn we net op tijd mee. Nadat ze gerestaureerd en geïmpregneerd zijn, kunnen ze er weer een paar honderd jaar tegenaan."

Terug op de Sint-Jan
Wanneer de engelen weer op de Sint-Jan staan, is nog onduidelijk. Van Rossem denkt nog enkele maanden nodig te hebben voor de restauratie van alle beelden en daarna moeten ze dus nog geïmpregneerd worden bij een gespecialiseerd bedrijf in Duitsland. Als dat achter de rug is kunnen de engelen weer voor een hele lange tijd hun plek innemen op het dak van de Sint-Jan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.