Video

Verwarring bij Brabantse veerdiensten over invulling coronaregels na 1 juni

24 mei 2020 om 17:57 • Aangepast 1 juni 2020 om 07:34
nl
De Brabantse veerdiensten geven allemaal op hun eigen (chaotische) manier invulling aan het omgaan met de richtlijnen rond het coronavirus. Zo zijn bij een aantal veerdiensten vanaf 1 juni mondkapjes verplicht, maar bij sommige ook weer niet. Soms is een maximumaantal fietsen toegestaan op de boot. En er zijn ook veerdiensten die géén maatregelen hebben genomen en slechts doorverwijzen naar de website van het RIVM.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Bij de kleine toeristische veerdiensten is de verwarring het allergrootst. Drie veerdiensten komen niet meer in de vaart, omdat ze niet kunnen voldoen aan de coronamaatregelen. Een vierde veerdienst gaat vanaf 1 juni ‘gewoon’ weer varen. En dat gebeurt zonder 'verplichte' mondkapjes, want ze zijn recreatief vervoer.

Pontje Steur

Thera van den Heuvel van de toeristische veerverbinding pontje Steur in de Biesbosch bij Werkendam omschrijft het probleem treffend. “Eigenlijk zou er één beleid moeten zijn, maar het verschilt per gemeente.” De verschillen zijn bij de kleine en grote veerdiensten in Brabant enorm. Pontje Steur dat voor het twintigste seizoen zou gaan varen blijft aan de ketting. “De gemeente Altena heeft besloten om het pontje niet in de vaart te nemen”, vertelt Thera van den Heuvel.

Stichting De Maasveren

Omdat het dragen van mondkapjes dat per 1 juni verplicht is in het openbaar vervoer, worden vanaf die datum bij de vijf veerverbindingen van stichting De Maasveren mondkapjes verplicht voor iedereen die niet in een afgesloten voertuig zit.

Voetveer Woudrichem-Loevestein

Bij het piepkleine voetveer Woudrichem-Loevestein daarentegen, mogen ze gewoon in de tas blijven. “We voldoen aan de afstand van anderhalve meter, dus een mondkapje is niet nodig”, zegt woordvoerder Aart Geurtsen. Er is ook verwarring over de term 'openbaar vervoer', want officieel vallen veerdiensten niet in die categorie. “Wij hebben alles met de vrijwilligers en de veiligheidsregio besproken en wij gaan varen. Wat die andere veerdiensten bezielt snap ik niet. Als je maatregelen neemt dan kun je gewoon varen.”

Veerpont Cuijk-Middelaar

Mondkapjes zijn ook niet verplicht op de veerpont van Cuijk-Middelaar. “We vragen nadrukkelijk zowel op de veerstoep als op de veerpont anderhalve meter afstand van elkaar te houden”, laat de veerdienst weten.

Bergsche Maas

Bij de drie veerdiensten over de Bergsche Maas is er voor het coronavirus nauwelijks aandacht. Op haar website verwijst de veerdienst alleen door naar de site van het RIVM. Of passagiers met een fiets een wel of niet een mondkapje moeten gaan dragen, blijft een raadsel.

Pontje Mark

Het pontje Mark dat normaliter vaart tussen Breda en Terheijden blijft het hele seizoen ook aan de kant liggen. “Zolang de anderhalvemeter-maatregel van kracht blijft, varen wij niet”, licht Dirk Recter toe. “Veel van onze vrijwilligers zitten in de risicogroep en per keer zouden we slechts twee mensen kunnen overzetten.”

Leeuwe Veerke

Het commerciële Leeuwe Veerke zit met een vergelijkbaar probleem. Het voet-fietsveer vaart tussen Lage Zwaluwe en de Jacominaplaat in Werkendam. “Het is niet rendabel om het veer in de vaart te nemen. Zolang die anderhalvemetermaatregel van kracht blijft, varen wij niet. Ik hoef geen vette winsten te maken, maar erop toeleggen dat doe ik ook niet”, zegt eigenaar Mark de Leeuw.

Veerdienst Kop van 't Land

De veerdienst Kop van't Land die vaart tussen Dordrecht en Werkendam, gaat per 1 juni mondkapjes wel verplichten. "Anderhalve meter afstand houden aan boord is niet altijd haalbaar. Zeker niet als de scholen weer gaan starten", stelt het veerbedrijf. Een uitzondering is er voor automobilisten die in hun auto blijven zitten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.