Máxima Medisch Centrum gaat schaarste aan beschermende kleding te lijf met tablets - Omroep Brabant

Máxima Medisch Centrum gaat schaarste aan beschermende kleding te lijf met tablets

30 mei 2020 om 10:00 • Aangepast 4 juni 2020 om 15:24
nl
Beeldbellen in het Maxima Medisch Centrum.
Beeldbellen in het Maxima Medisch Centrum.
Het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven zet tablets in tegen de schaarste aan beschermende kleding op de Spoedeisende Hulp. Artsen gebruiken die voor patiënten van wie wordt vermoed dat ze besmet zijn met het coronavirus. Op drukke dagen besparen ze daarmee bijna de helft aan beschermingssets, zo blijkt uit een eigen onderzoek van het ziekenhuis.
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door

In de piekperiode van de coronacrisis waren al snel grote tekorten aan beschermingsmaterialen. "Door het vervolgcontact te vervangen door beeldbellen kunnen we zo'n gesprek met de patiënt op afstand in een andere kamer doen. De beschermingssets blijven op die manier in de verpakking. We hebben nu per patiënt maar één set beschermingsmateriaal nodig. Bovendien zijn we geen tijd meer kwijt met omkleden", aldus arts-assistent Selma Vaes.

In de video hieronder legt arts-assistent Selma Vaes uit hoe zo'n beeldgesprek werkt.

Wachten op privacy instellingen...

'Beeldbellen is prettiger'
Voor patiënten heeft het gebruik van de tablets ook nog als voordeel dat ze het gezicht van de arts kunnen zien. "We waren bang dat patiënten het fysieke contact zouden missen, maar dat is niet zo. Het contact is juist beter omdat ze ons nu niet alleen horen maar ook onze gezichtsuitdrukking kunnen volgen."

Volgens Vaes gaan de meeste patiënten gemakkelijk om met de tablet. "Om het opnemen van een gesprek gemakkelijker te maken hebben we stickers op de tablet geplakt die laten zien wat ze moeten doen zodra we bellen."

Het MMC blijft de tablets gebruiken, ook nu de piek van de coronacrisis voorbij is. "Er zijn weliswaar geen tekorten meer, maar beschermingsmiddelen zijn nog steeds schaars." Het ziekenhuis overweegt om op de kamers op de Spoedeisende Hulp vaste beeldschermen te hangen, waardoor het mogelijk is om tijdens een gesprek met de arts ook röntgenfoto's te laten zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.