Video

Hevige emoties als Richard zijn demente vrouw Marion mag zien, maar niet kan aanraken

31 mei 2020 om 13:40 • Aangepast 7 juni 2020 om 13:44
nl
"Je kunt er niet overheen springen, hè?" De vraag die Marion stelt aan haar man Richard die aan de andere kant van het hek van haar verpleeghuis in Etten-Leur staat, gaat door merg en been. "Nee, nee...", Richard schudt het hoofd. Vanwege de uitbraak van het coronavirus konden de twee elkaar lange tijd niet ontmoeten. Nu mag dat wel weer, maar wel op anderhalve meter afstand.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Marion zucht. "Ik vind het heel erg voor jou", zegt ze tegen haar man aan de andere kant van het hek. "Maar voor mezelf ook, hoor. Het is niet fijn." Als zijn demente vrouw naar binnen is gegaan, staan bij Richard de tranen in zijn ogen. "Dit is afschuwelijk", vertelt hij. "Maar dat hoeft zij niet te zien."

In de video zie je de emotionele ontmoeting tussen Marion en Richard:

Onmenselijk
Filmmaker Bob Entrop uit Hooge Zwaluwe bracht de emotionele situatie van de twee op treffende wijze in beeld. "Richard is al veertig jaar mijn beste vriend", vertelt hij. "Hij vindt dat dit bekend moet worden. Daarom belde hij mij. Ik ben filmmaker. Zo is dit filmpje ontstaan. Ik vind het belangrijk dat mensen dit zien."

Hij vond het wel lastig om te draaien. Zeker op moment dat zijn beste vriend volschiet. "Dan ga ik ook, natuurlijk. Als je hem met dat schilderij ziet weglopen, denk je: dit is toch onmenselijk wat hier gebeurt?"

'Ik was meteen over dat hek gestapt'
Zelf zou Entrop over het hek zijn gestapt, als hij in Richards schoenen stond. "Ik had haar in zijn geval vastgepakt. Gewoon doen! Richard heeft geen corona en zij ook niet, blijkt uit tests. Dus waar hebben we het over? Je moet uitzonderingen kunnen maken op starre regels. Maar ach, dat is mijn 'jarenzestig-achtergrond'. Ik bepaal zelf wel wat goed is en wat niet. Ik was meteen over dat hek gestapt."

De filmmaker snapt dat er, zeker in deze coronatijd, bepaalde regels zijn. "Maar je kan ook kijken waar uitzonderingen mogelijk zijn. Strikt de regel om de regel hanteren, daar kan ik vanuit mijn vrijheidsgevoel niet tegen. Een regel moet zinvol zijn. Richard en Marion hebben allebei geen corona, er staan geen bewoners bij hen in de buurt als ze elkaar zien. Dan denk ik: laat ze elkaar toch even een hand geven. Laten we niet zo moeilijk doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.