Video

Boswachter Erik kan zijn ogen niet geloven: Markiezaatsmeer nu al extreem droog

3 juni 2020 om 15:13 • Aangepast 10 juni 2020 om 17:00
nl
"Normaal staan die paaltjes in deze tijd nog met de voeten in het water. En in de winter loop ik hier met lieslaarzen. Maar nu ziet het er al uit zoals aan het eind van een droge zomer. Extreem, dit heeft niemand ooit gezien." Boswachter Erik de Jonge beschrijft wat hij ziet wanneer hij naar het Markiezaatsmeer ten zuiden van Bergen op Zoom kijkt. Het filmpje van het drooggevallen natuurgebied dat hij woensdag via Twitter deelde, spreekt boekdelen.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Zeker wanneer je de beelden van woensdagochtend vergelijkt met beelden van januari dit jaar van exact dezelfde plek. "Toen in januari stond het water al erg laag na de droge zomer van vorig jaar", legt De Jonge uit. "Maar zoals toen zou het gebied er nu bij moeten liggen."

Zo zag het Markiezaatsmeer er in januari uit en zo ziet het er nu uit:

De regen die de komende dagen volgens de voorspellingen zou moeten vallen, gaat volgens De Jonge weinig soelaas bieden. "Die paar druppels, ik zie in de voorspellingen voor de komende dagen zo'n tien millimeter staan, verdampen zo snel", zegt hij. "Wat mij betreft mag het een hele maand gaan regenen. En ik weet dat ik met die opmerking geen vrienden maak met vakantiegangers."

"Stukken natuur op een overgang van nat naar droog, zoals hier moeten we koesteren", gaat hij verder. "Juist dit zijn gebieden met de meeste natuurwaarde. De vele jonge akker- en weidevogels die hier nu leven, zijn afhankelijk van vocht en insecten, maar insecten zijn er niet meer. Dus dat betekent geen voedsel", legt de boswachter uit.

Niet nodig
Dat het er nu zo droog is, is volgens de boswachter helemaal niet nodig. Want regenen doet het volgens hem nog steeds genoeg in Nederland. "In maart bijvoorbeeld was er nog sprake van een wateroverschot waardoor boeren niet konden zaaien. Dat water hebben we als een gek afgevoerd. Want daar is Nederland met sloten, grachten en gemalen op ingericht. We moeten er echter veel slimmer mee omgaan en het regenwater opvangen."

Op die manier kunnen we de droogte volgens de boswachter te lijf gaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.