Toch een speciale editie van Alpe d’HuZes: ‘Want kanker stopt niet voor corona’ - Omroep Brabant
Video

Toch een speciale editie van Alpe d’HuZes: ‘Want kanker stopt niet voor corona’

4 juni 2020 om 09:42 • Aangepast 11 juni 2020 om 09:44
nl
Tegen een achtergrond van ruim tweeduizend brandende kaarsen klonk donderdagochtend om half vijf het startschot voor Alpe d’HuZes Special Edition. Dit jaar is er vanwege de coronacrisis geen beklimming van de Alpe d’Huez in Frankrijk maar een (virtuele) toer door Nederland.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Rob Kuijpers, teamcaptain van Blaal2BeatCancer, vertelt voor de start: “We staan in Bladel voor een mooi kapelletje. Normaal gesproken zouden we nu in Frankrijk staan aan de voet van de Alpe d’Huez maar gezien de omstandigheden zijn we hier. Om toch een beetje in de buurt te komen van die spanning van in het donker vertrekken, maken we toch een fiets- of wandeltocht.”

“Juist nu is het belangrijk dat kankerpatiënten gesteund worden."

Het grootste verschil: Nederland is natuurlijk zo plat als een dubbeltje. “Ja, helaas zonder hoogtemeters dit jaar, het is helemaal vlak.”

Toch gaat er dit jaar een flink bedrag naar het Alpe’dHuZes/KWF-fonds. Er is namelijk meer dan 7 miljoen euro ingezameld door deelnemers aan de 15e editie. Die is vanwege de coronacrisis verschoven naar 2021, maar als het geld volgend jaar pas wordt overgemaakt, zou onderzoek naar kanker stil kunnen vallen en dat wil de organisatie niet.

Zoals elk jaar branden er heel veel kaarsjes (foto: Collin Beijk).
Zoals elk jaar branden er heel veel kaarsjes (foto: Collin Beijk).

“Juist nu is het belangrijk dat kankerpatiënten gesteund worden. Kanker is al jaren doodsoorzaak nummer één in Nederland en dat stopt niet door corona”, zegt voorzitter Jan Kouwenhoven.

Sommige deelnemers hebben een bijzondere reden om elk jaar weer mee te doen. Marco van der Heijden verloor beide ouders aan kanker. “Mijn vader heeft een heel mooi plekje bovenop de Alpe d’Huez gekregen. Dus het is heel jammer dat ik daar dit jaar niet naartoe kan.”

Gevoel is niet uit te leggen
Alle deelnemers missen 'hun’ berg enorm dit jaar. “Het doet heel veel pijn. Ik ben er al sinds 2012 bij en ik weet wat ik mis. Ik denk dat elke Alpe d’HuZesser dat gevoel van die koersweek mist. Dat gevoel is bijna niet uit te leggen. We hopen dat we er volgend jaar weer kunnen staan", vertelt Kuijpers.

Maar ook donderdag belooft een prachtige dag te worden voor de deelnemers. “Alple d’HuZes gaat om saamhorigheid. Dus het is geweldig. Ik ben enorm trots dat we hier weer met zijn allen staan.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone