Nertsenfokkerijen worden extra in de gaten gehouden vanwege mogelijke acties

4 juni 2020 om 19:04 • Aangepast 11 juni 2020 om 21:14
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
De weg in Landhorst is afgezet. (Foto: Saskia Kusters / SQ Vision)
1/2 Politie rukt uit voor mogelijke demonstratie bij nertsenfokkerij Landhorst
Nertsenfokkerijen zijn donderdagavond extra in de gaten gehouden na een melding over mogelijke acties. Zo rukte de politie uit vanwege een melding van een demonstratie aan de Klotweg in Landhorst waar vier nertsenfokkerijen liggen. Uiteindelijk werden hier echter geen actievoerders gezien, aldus de politie.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Volgens burgemeester Michiel van Veen van Gemert-Bakel is er geen 'concreet beeld van eventuele acties'. Dat zei hij donderdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad, aldus het Eindhovens Dagblad. "Ik kan hier in elk geval niet vertellen of het gaat om 2 personen of om 150 personen."

Hij noemt de acties 'zorgwekkend en verontrustend dat het wellicht zou kunnen gebeuren'. "Maar we zijn wel degelijk op alles voorbereid."

'Demonstratie in Landhorst gemeld'
Iets voor zeven uur donderdagavond werd melding gemaakt van een demonstratie aan de Klotweg in Landhorst. De weg werd afgezet. Volgens omstanders zouden actievoerders onderweg zijn vanuit Deurne naar Landhorst om daar te demonstreren bij nertsenfokkerijen. "De melding namen wij serieus genoeg om uit te rukken", aldus een politiewoordvoerder.

Wachten op privacy instellingen...

De politie bewaakt donderdagavond de achterzijde van een nertsenfokkerij. Het zou gaan om een bedrijf waar corona is aangetroffen, vertelt een andere fokker aan Omroep Brabant. "Aan het begin van de avond was ik mijn hond aan het uitlaten toen ik hoorde van een mogelijke demonstratie. Wij zijn altijd wel alert, maar dat zijn wij nu extra omdat we in de picture staan."

'De ongerustheid sloeg toe'
De fokker is opgelucht omdat er eigenlijk niets aan de hand lijkt te zijn. "Maar vanmiddag zijn in Deurne mensen van Animal Rights gespot. Dat heeft de zaak extra op scherp gezet. De ongerustheid sloeg toe."

Omwonenden hebben de weg afgezet. (Foto: Ista van Galen)
Omwonenden hebben de weg afgezet. (Foto: Ista van Galen)

'Durven niet meer te komen'
Veel mensen kwamen een kijkje nemen, aldus onze verslaggever ter plaatse. Ook meerdere politiewagens kwamen ter plekke.

Boeren zouden ook onderweg zijn naar Landhorst om de weg af te zetten. Omwonenden hadden dit al gedaan. Ze verwachten dat er nu geen demonstranten meer durven te komen omdat alles nu is afgezet.

'Openbare demonstraties'
Bont voor Dieren en Animal Rights hadden eerder aangegeven dat er openbare demonstraties zouden komen tegen de genomen maatregelen tegen besmette nertsenfokkerijen. Het is niet duidelijk of de eventuele acties van donderdagavond hier iets mee te maken hebben.

Wachten op privacy instellingen...
De politie heeft de weg afgezet. (Foto: Marco van den Broek / SQ Vision)
De politie heeft de weg afgezet. (Foto: Marco van den Broek / SQ Vision)
Een van de nertsenfokkerijen in Landhorst. (Foto: Noël van Hooft)
Een van de nertsenfokkerijen in Landhorst. (Foto: Noël van Hooft)

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...