Video

Kijk terug: Herdenking van kindertransporten vanuit Kamp Vught naar vernietigingskamp Sobibor

7 juni 2020 om 11:16 • Aangepast 14 juni 2020 om 13:34
nl
De jaarlijkse herdenking van de kindertransporten in 1943 vanuit kamp Vught naar vernietigingskamp Sobibor in Polen was dit jaar alleen online en via televisie te zien. 77 jaar geleden werden op 6 en 7 juni bijna 1300 kinderen met de trein naar Sobibor gebracht. Daar werden ze bij aankomst vrijwel direct vergast.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus moest de herdenking dit jaar worden aangepast. Zondag werd op het YouTube-kanaal van Nationaal Monument Kamp Vught de alternatieve herdenking uitgezonden.

De herdenking is hieronder terug te kijken.

De leerlingen van de Vughtse basisschool De Schalm speelden ook dit jaar een belangrijke rol bij de herdenking van de kindertransporten. Zij lazen de namen voor van de destijds weggevoerde kinderen en hingen zelfgemaakte vlinders in het prikkeldraad op het terrein.

Bloemstuk
Het kaddisj-gebed werd dit jaar uitgesproken door rabbijn Menno ten Brink. Hij deed dit vanuit de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam waar veel joodse kinderen uit het transport werden verzameld, voordat ze naar Kamp Vught werden gevoerd.

Ook werd er een bloemstuk bij het kindermonument gelegd.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.