Smakelijk recept uit Lekker Weekend!
6 juni 2020 om 12:22 • Aangepast
16 juni 2020 om 10:11
nl
Elke zaterdagochtend hoor je in het radioprogramma Lekker Weekend! kort na halfelf een chefkok over een Brabants streekproduct.
Zaterdag 6 juni hoorde je Marcel Naring, koksopleider bij Curio in Breda. Marcel maakte een frisse salade met tuinbonen van boerderij Van de Riet in Breda.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kilo verse tuinbonen in de peul
- 2 grote aardappelen
- 200 gram gerookte zalm
- 50 gram uitgebakken spekblokjes
- 1 granny smith appel
- 1 limoen
- 1 gesnipperd sjalotje
- 0,5 dl olijfolie
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- Eventueel bieslookbloemen
Hoe maak je deze salade:
- Kook de aardappelen in de schil beetgaar en giet ze af.
- Laat de aardappelen afkoelen tot kamertemperatuur.
- Dop de tuinbonen uit de peul door de peul open te breken met je duimen en de bonen eruit te halen.
- Blancheer de tuinbonen 1 minuut in ruim kokend water
- Spoel de tuinbonen koud met stromend water.
- Dubbeldop de tuinbonen door het boontje uit het vliesje te drukken met je vingers.
- Snijd de appel en aardappelen in fijne blokjes van 1 bij 1 cm.
- Meng nu de aardappelblokjes, appelblokjes, ¾ van de dubbel gedopte tuinbonen, sjalotje en de uitgebakken spekblokjes door elkaar.
- Maak de salade smeuïg door de Griekse yoghurt, mayonaise, olijfolie en een uitgeknepen 1/2 limoen toe te voegen.
- Geef de salade wat extra body met de rasp van de limoenschil.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Leg een plak gerookte zalm op de snijplank en rol hierin een eetlepel salade op tot een mooie roos.
- Leg drie rozen op een bord en garneer dit met de overige tuinbonen en eventueel paarse bieslookbloemetjes.
Smakelijk!