Kermissen willen open, exploitanten komen in actie: 'Wij zijn niet meer te houden'

8 juni 2020 om 12:51 • Aangepast 15 juni 2020 om 10:04
nl
Kermisexploitanten willen zo snel mogelijk weer aan de slag. De branche voert daarom deze week actie om het kabinet te overtuigen dat attracties weer kunnen gaan draaien. "We zijn niet meer te houden. Een jaar wachten gaat niet, er moet wat gebeuren", zegt kermisexploitant Frank Vale uit Bergen op Zoom.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

De start van het kermisseizoen viel in maart in het water vanwege de coronacrisis. Tot 1 september mogen geen kermissen worden georganiseerd. "Maar de minister zegt dat evenementen en kermissen pas weer mogen als er een vaccin is. Dat kan nog wel een jaar duren, dus die datum van 1 september is helemaal niet duidelijk. Er worden nu ook al kermissen afgezegd, die na 1 september op de planning staan", legt Vale uit.

Kleine kermissen
Hij en zijn collega's willen liever vandaag dan morgen weer aan de gang. "Waarom mogen de pretparken wel open, en wij niet? We hebben te maken met dezelfde protocollen."

Vale snapt dat een enorme kermis zoals in Tilburg niet reëel is. Maar voor de kleinere kermissen ziet hij geen probleem. "Er zijn kermissen waar minder mensen komen dan dagelijks bij IKEA. Die kunnen dan toch open? En het is in de buitenlucht. Met de coronamaatregelen zullen we minder verdienen. Maar nu komt er niks binnen."

Acties
Dinsdag overhandigen vijftig kermisvrouwen op het Binnenhof in Den Haag een open brief ter ondersteuning aan een motie van Kamerlid Wybren van Haga, waarin gevraagd wordt kermissen eerder dan 1 september toe te staan.

Donderdag zijn exploitanten van plan te demonstreren op het Malieveld in Den Haag. "Er moet wat gebeuren, dat is duidelijk."

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.