Dodelijk liftongeval in kledingzaak in Geldrop: 75.000 euro boete geëist

9 juni 2020 om 14:38 • Aangepast 16 juni 2020 om 14:44
nl
De lift waarin een winkelmedewerkster in Geldrop bijna drie jaar geleden om het leven kwam, was oud en gevaarlijk. Bovendien was er al eerder een ongeluk mee gebeurd en is de lift daarna onvoldoende aangepast.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie (OM) neemt dit zo hoog op dat er dinsdag bij de rechtbank in Den Bosch een boete is geëist van 75.000 euro. De werkgever van de 55-jarige Geldropse zou hiervoor moeten opdraaien. Volgens justitie is er sprake van dood door schuld.

Met hoofd bekneld
De vrouw was aan het werk in de nieuwe kledingzaak. De winkel was toen nog niet open, omdat het pand moest worden omgebouwd van een Vögele naar een Miller & Monroe.

Het slachtoffer raakte met haar hoofd bekneld toen zij kleding in een kooilift plaatste. Volgens het OM heeft de vrouw een tijd lang bekneld gezeten onder het volle gewicht van de kooilift. Toen het ongeval werd opgemerkt, was zij al overleden.

Nadat de dode medewerkster was gevonden, gleed de lift langs haar hoofd en stortte die in de schacht naar beneden. "Het is een groot geluk dat zich toen niemand op de begane grond onder de liftkooi bevond", stelt de officier van justitie. Ook dit is een beveiligingsgebrek, vindt het OM.

Risico op beknelling groot
De werkgever is voor de rechter gedaagd, omdat hij het personeel liet werken met een oude, gevaarlijke lift. De liftconstructie was onveilig, zo heeft onderzoek uitgewezen en het risico op beknelling groot.

"Bijzonder tragisch", noemde het OM het feit dat er al eerder een ongeluk met de lift was gebeurd, toen het pand een andere eigenaar had. Er zijn toen wel aanpassingen verricht, maar die waren niet genoeg om te voldoen aan de geldende veiligheidseisen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.