Man (56) verdient tonnen met handel in verzonnen asielverhalen: eis vier jaar cel

15 juni 2020 om 14:15 • Aangepast 22 juni 2020 om 13:44
nl
Een 56-jarige Iranees uit Helmond heeft volgens justitie tonnen verdiend met een jarenlange handel in verzonnen asielverhalen. De officier van justitie eiste maandag voor de rechtbank in Den Bosch een celstraf van vier jaar tegen hem voor mensensmokkel. Ook eiste ze dat hij 260.000 euro terugbetaalt. Volgens justitie garandeerde de man migranten een verblijfsvergunning, als zij met hem een contract aangingen.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

In totaal zou de man negentig verhalen hebben verzonnen. De verdachte trad op als juridisch adviseur in asielprocedures. Justitie wil dat hij dit beroep tien jaar lang niet mag uitoefenen. De officier had tijdens de zitting geen goed woord over voor de acties van de verdachte. Hij handelde volgens haar 'puur uit winstbejag'.

“Er is door hem jarenlang en op grote schaal misbruik gemaakt van het recht van vluchtelingen om asiel aan te vragen", gaf ze aan. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie is er in een aantal gevallen inderdaad een verblijfsvergunning afgegeven op basis van een verzonnen verhaal. In hoeveel gevallen, kon hij niet zeggen. Of deze mensen hun verblijfsvergunning nu kwijtraken, is nog niet duidelijk.

Onderzoek IND
Een woordvoerder van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat hierover maandagmiddag weten niet specifiek op deze zaak in te kunnen gaan zolang de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan. In zijn algemeenheid is het volgens hem echter zo dat de IND een aanvraag voor een verblijfsvergunning altijd opnieuw bekijkt wanneer er 'signalen zijn dat iemand een verblijfsvergunning heeft verkregen op basis van een verzonnen verhaal'.

Uitkomst van zo'n onderzoek kan vervolgens zijn, dat een verblijfsvergunning wordt ingetrokken.

Melding tolk
Het onderzoek naar de verdachte uit Helmond begon na een melding van een tolk. Die vertelde onder meer dat een zelfverklaarde advocaat mogelijk asielverhalen verkocht voor bedragen tussen de 4000 en 9000 euro. Hij zou asielverhalen verzinnen voor Afghaanse, Iraanse en Iraakse Koerden, met wie hij in het land van herkomst al contracten aanging.

Als redenen voor het aanvragen van asiel werden volgens justitie vaak onterecht verhalen opgehangen over homoseksualiteit of bekering. Uit onderzoek is volgens justitie nergens gebleken dat de verhalen klopten.

De rechtbank doet op 14 juli uitspraak in de zaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.