Eindhoven Airport neemt extra maatregelen, reizigers en medewerkers moeten nog wennen

15 juni om 17:56 • Aangepast 22 juni om 14:14
Mondkapjes zijn verplicht bij Eindhoven Airport (foto: Rogier van Son)
Mondkapjes zijn verplicht bij Eindhoven Airport (foto: Rogier van Son)
Mondkapje op bij binnenkomst in de terminal, en voor iedereen die niet gaat vliegen of werken is de aankomst- en vertrekhal gesloten. Eindhoven Airport neemt vanaf maandag extra maatregelen om de kans op besmetting op de luchthaven zo klein mogelijk te houden. Reizigers en medewerkers moeten nog even wennen aan de nieuwe veiligheidseisen.
Profielfoto van Rogier van Son en Ferenc Triki
Geschreven door
Rogier van Son en Ferenc Triki

Eindhoven Airport neemt de extra maatregelen omdat het aantal vluchten weer gestaag toeneemt. Sinds maandag is het weer toegestaan om naar een aantal landen binnen de Europese Unie op vakantie te gaan.

Weinig controle
Om de risico's zoveel mogelijk te beperken zijn bezoekers niet welkom in de hallen en moeten passagiers een ingevulde gezondheidsverklaring bij zich hebben. Daarnaast zijn reizigers én medewerkers in de terminal verplicht een mondkapje op te zetten. ''Wie er geen draagt, wordt zeker weggestuurd'', vertelt woordvoerder Judith de Roy van Eindhoven Airport.

Op de luchthaven blijkt dat nog vies tegen te vallen. Verschillende reizigers en medewerkers lopen zo de terminal binnen, zonder mond- en neusbeschermende materialen. Een enkeling wordt weggestuurd.

De maatregelen op Eindhoven Airport zijn een stuk strenger dan op Schiphol. Bij de grote broer is het dragen van een mondkapje niet overal verplicht, maar alleen op bepaalde plekken: bij het inchecken, bij de beveiligingscheck, de paspoortcontrole en bij het instappen.

In de video zie je hoe reizigers reageren op de extra maatregelen:

Wachten op privacy instellingen...

Volgens De Roy zijn de extra eisen in Eindhoven noodzakelijk. ''Wij zijn kleiner dan Schiphol. Zo is het bij de securitycheck moeilijk om de anderhalve meter te houden. En we willen voorkomen dat mensen hun kapje steeds op- en af moeten zetten. Hier mag het dan weer wel en daar weer niet. Wij doen het overal, dan is het het duidelijkste voor iedereen.”

Ben je je mondkapje vergeten? Geen probleem. Eindhoven Airport gaat zelf ook nog een mondkapjesautomaat plaatsen. Vanaf woensdag kun je daar alsnog een beschermingsmiddel kopen.

Eindhoven Airport ontwaakt
Het Eindhovense vliegveld gaat de komende tijd weer meer passagiers over de vloer krijgen. 'Vooral Wizz Air vliegt hier nu. Naar bestemmingen in het Oost-Europa: Hongarije, Bulgarije , Litouwen, Servië. En Ryanair vliegt alleen op London Stansted. Vanaf donderdag vliegt Transavia weer vanaf Eindhoven naar Portugal, Spanje, Italie. Dan zijn er weer meer vluchten hier.”

De afgelopen maanden waren er gemiddeld vier vertrekkende vluchten per dag. ''Het is hier exceptioneel stil geweest. In april hadden we 7700 reizigers in een maand. Deze week hebben we er ruim dertigduizend. Het is nog geen business as usual, want in het zomerseizoen hebben we op een dag zo’n 21.000 passagiers. Dit is echt nog wel minder dan normaal, maar we kijken positief naar de toekomst.”

Wachten op privacy instellingen...