Classic cars zijn in crisistijd niet aan te slepen in de 'speelgoedzaak voor grote mensen' - Omroep Brabant
Video

Classic cars zijn in crisistijd niet aan te slepen in de 'speelgoedzaak voor grote mensen'

17 juni 2020 om 20:00 • Aangepast 24 juni 2020 om 17:04
nl
Door corona balanceren bedrijfstakken als de evenementenbranche, horeca en kermisexploitanten op de rand van de economische afgrond. Het CBS verwacht dat dit jaar het aantal werklozen verdubbelt en de verkoop van nieuwe auto’s is ingestort. Gaat het dan overal slecht? Nee! De verkoop van oldtimers gaat juist ‘skyhigh’. “Classic cars zijn niet aan te slepen”, bevestigen liefhebbers en bedrijven.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

De eigenaar van E & R Classic Cars in Waalwijk wil Omroep Brabant heel graag te woord staan over de populariteit van oldtimers, maar door de drukte heeft hij nauwelijks tijd. “Misschien ergens in de avonduren”, is de eerste reactie van directeur en eigenaar Ernest Praag. Hij en zijn medewerkers zijn continu bezig om klanten te woord te staan én te helpen aan die ene klassieke auto die ze echt moeten hebben.

Video: Waarom classic cars in crisistijd meer dan ooit verkocht worden en wie ze kopen:

Wachten op privacy instellingen...

Auto’s kopen als beleggingsobject, maar er zijn ook echte liefhebbers die een oldtimer kopen. “Dat zijn mensen die zo’n auto kopen omdat ze er een emotionele band mee hebben”, vertelt Ernest Praag. “De keuze valt vaak op een auto die ze kennen uit hun jeugd, bijvoorbeeld een auto die hun ouders hadden. Of een auto die ze als poster boven hun bed hadden hangen.”

De liefhebbers die ook in economisch slechtere tijden blijven kopen zijn vaak wel wat ouder. “Dat begint ongeveer bij veertig en loopt door tot in de zeventig”, aldus Ernest Praag. “Vaak hebben mensen op latere leeftijd wat meer financiële mogelijkheden. De kinderen zijn vaak de deur uit en een koper weet wat dan er te besteden valt.”

De enorme verkopen van classic cars staat in schril contrast met de verkopen van nieuwe auto’s. De internationale autobrancheorganistaie ACEA meldde woensdag dat de verkoop van personenauto's in Europa in mei nog maar de helft was van een jaar eerder. "Je hoeft geen diepe zakken te hebben om een oldtimer te kunnen aanschaffen", besluit Ernest Praag die alweer druk naar de volgende afspraak gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.