Aanklacht deels geschrapt: alle verdachten in zaak groepsverkrachtingen Den Bosch mogen naar huis - Omroep Brabant

Aanklacht deels geschrapt: alle verdachten in zaak groepsverkrachtingen Den Bosch mogen naar huis

19 juni 2020 om 14:04 • Aangepast 29 juni 2020 om 09:27
nl
Alle vijf mannen die vastzitten wegens vermeende groepsverkrachtingen in Den Bosch mogen naar huis. Bij drie van hen is het voorarrest opgeheven. Aan de vrijlating van twee anderen zijn voorwaarden verbonden. Dat heeft de rechtbank vrijdagavond na een tussentijdse zitting in de Bossche rechtbank besloten.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door

Allen blijven wel verdachten in de zaak. Boy M. (19) en Faycal J. (20) mogen de gevangenis uit op voorwaarde dat ze zich melden bij de reclassering. Volgens de rechtbank is er namelijk sprake van risico op recidive. Ook mogen zij geen contact zoeken met onder anderen de aangeefsters en hun familie.

Justitie denkt dat M. en J. zijn betrokken bij de groepsverkrachtingen van twee minderjarige meisjes. De andere drie verdachten in deze zaak worden gelinkt aan de verkrachting van één tiener.

Aderlating
De vrijlating van de verdachten is een flinke aderlating voor het Openbaar Ministerie (OM), dat er vrijdagmiddag nog voor pleitte de verdachten 'binnen' te houden. "We zijn heel teleurgesteld", zegt persofficier van justitie Janine Kramer.

Het besluit van de rechtbank volgt uren nadat het OM een deel van de aanklachten in de groepsverkrachtingszaak schrapte. De vermeende verkrachting van één minderjarig meisje is van de tenlastelegging gehaald.

Bang
Dat komt doordat een aangeefster volgens de officier van justitie ‘ab-so-luut niet’ mee wil werken aan politieverhoren. Ze zou bang zijn voor de verdachten, maar ook om niet geloofd te worden. Bewijstechnisch is de zaak rondom dit meisje het zwakst, stelt de aanklager.

De zaak draait vanaf nu dus om de vermeende verkrachtingen van twee tieners. Deze zouden in januari en april 2019 hebben plaatsgevonden in een pand aan de Orthen in Den Bosch. Dat zij met meerdere mannen seks hadden, lijkt vast te staan. Maar de vraag die centraal staat, is: was er sprake van dwang?

Spijt
De mening van justitie is kraakhelder: de twee zijn verkracht. Verdachte Faycal J. betwistte dat via een videoverbinding met de gevangenis in Sittard, waar hij vastzit. J. zegt niks tegen hun wil te hebben gedaan. De advocaten van de verdachten wierpen de veronderstelling op dat de meisjes achteraf spijt hebben van het feit dat ze vrijwillig seks hadden met meerdere mannen. Maar dat van dwang geen sprake is.

De raadslieden wezen de rechtbank er bovendien op dat uit toxicologisch onderzoek niet is vast komen te staan dat de aangeefsters zouden zijn gedrogeerd. Iets dat volgens een eerdere politieverklaring 'vermoedelijk' wel gebeurd is.

'Het kaartenhuis valt ineen'
De advocaten waren dan ook duidelijk in hun bewoordingen. 'Het kaartenhuis valt ineen' en 'de zaak brokkelt af', zeiden Willemijn Koningsveld en Bas Kurvers. Iets dat het OM er niet van weerhield te vragen om verlenging van de voorlopige hechtenis van alle vijf verdachten die vastzaten. Tevergeefs, de mannen komen maandag vrij.

Wanneer de inhoudelijke zitting plaatsvindt, is nog niet bekend.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.