Video

Partijraad kiest Lilian Marijnissen als lijsttrekker van SP

20 juni 2020 om 10:41 • Aangepast 27 juni 2020 om 10:44
nl
De partijraad van de SP heeft zaterdag Lilian Marijnissen uit Oss als lijsttrekker voor de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer gekozen. Er hadden zich geen andere kandidaten gemeld.
Profielfoto van Bert van DoornProfielfoto van ANP
Geschreven door

Marijnissen wil regeringsverantwoordelijkheid nemen, maakte ze zaterdag duidelijk. Ze wil niet dat de partij aan de zijlijn blijft staan. "Ik denk dus echt dat mensen daar nu niet bang voor hoeven te zijn. Als we de kans krijgen en de omstandigheden zijn dat we het verschil kunnen maken, dan denk ik dat we die kans moeten pakken. Nu meer dan ooit."

Marijnissen wil een 'fundamentele herwaardering van de publieke sector'. Volgens haar mogen onderwijzers, zorgverleners en agenten bij de aanpak van de economische crisis als gevolg van het coronavirus niet weer de rekening gaan betalen.

In de onderstaande video van de SP wordt lijsttrekker Liliane Marijnissen aangekondigd.

Wachten op privacy instellingen...

'Werk aan de winkel'
Sinds eind 2017 is Lilian Marijnissen politiek leider van de SP. Ze volgde toen Emile Roemer op, die de partij bijna acht jaar had geleid. Sinds haar aantreden heeft de partij bij verkiezingen klap op klap gekregen. Drie maanden na haar aantreden ging de SP onderuit bij de gemeenteraadsverkiezingen. De socialisten gingen van 440 gemeenteraadsleden terug naar 285. "Werk aan de winkel", concludeerde Marijnissen toen.

Maar in maart een jaar later verloor de partij opnieuw stevig bij verkiezingen, dit maal voor de provinciale staten. Daarna halveerde de partij in de senaat. In mei volgde een nieuwe klap. Toen verdween de SP uit het Europees Parlement.

Dochter partij-oprichter Jan Marijnissen
De dochter van partij-oprichter Jan Marijnissen zit met dertien partijgenoten in de Tweede Kamer, maar staat in de peilingen al lange tijd op verlies. Ze heeft nu 14 zetels in de Tweede Kamer.

In de partij is ook discussie over de koers, onder meer over het migrantenstandpunt. "We hebben de nodige discussie over ideologie, strategie en standpunten gevoerd. De interne discussie voor vernieuwing en vooruitgang is nodig en zal doorgaan", verklaarde SP-Kamerlid Sadet Karabulut in maart toen ze aankondigde na de verkiezingen niet terug te keren in de Kamer.

'De natuurlijke aanvoerder'
"Lilian is voor ons de vrouw die onze partij moet blijven leiden: de natuurlijke aanvoerder van onze kandidatenlijst op weg naar de verkiezingen en in de jaren daarna", concludeerde de kandidatencommissie van de SP.

De partijraad vond vanwege de coronamaatregelen digitaal plaats vanuit een studio in Amersfoort.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.