Rob Jetten steunt Sigrid Kaag als leider D66 en is zelf geen kandidaat: 'Haar ervaring is nu nodig'

23 juni 2020 om 07:54 • Aangepast 30 juni 2020 om 07:44
nl
D66-fractievoorzitter Rob Jetten zal zich niet kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap van de partij. In plaats daarvan steunt de geboren Udenaar de kandidatuur van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel). Dat heeft Jetten dinsdag naar buiten gebracht. In een brief aan de leden van D66 schrijft hij dat hij Kaag 'de gedroomde kandidaat' vindt. "Een lijsttrekker die ik graag steun."
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Ik heb de afgelopen maanden veel gesproken met familie en vrienden en collega's binnen de partij. Velen van hen zeiden tegen mij: doe het gewoon en gooi je in die lijsttrekkersstrijd. Maar toch ga ik het niet doen", zegt Jetten in een video op sociale media. "Simpelweg omdat ik vind, dat er een betere kandidaat is. De enorme ervaring van Sigrid in binnen- en buitenland is precies wat D66 en Nederland nu nodig hebben."

Wachten op privacy instellingen...


De huidige fractievoorzitter gaf eerder deze week al aan, dat hij lang over zijn keus heeft nagedacht.. Jetten vindt Kaag echter geschikter voor het leiderschap.

Dat Kaag een vrouw is, zou geen doorslaggevende rol hebben gespeeld bij zijn besluit. Wel zegt Jetten dat hij wil vermijden dat D66 belandt in 'een lelijke campagne waar iemand beschadigd uitkomt'.

Serieuze uitdager
In Trouw noemt Jetten Kaag 'een serieuze uitdager' van premier Mark Rutte. Over zichzelf zegt Jetten, dat hij het aankan om lijsttrekker te worden. Maar volgens hem is uiteindelijk de echte vraag wat belangrijk is voor D66.

Jetten werd op zijn 31e fractievoorzitter van D66 nadat Alexander Pechtold in 2018 opstapte. Hij benadrukt dat hij niet stopt als politicus. "Ik blijf fractievoorzitter, net als nu. Met heel veel plezier. Ik zal de leden het vertrouwen vragen mij op nummer twee te zetten van de kandidatenlijst voor de verkiezingen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.