Video

Okapi-baby Guus zet eerste wankele stapjes op zijn gestreepte pootjes en zo ziet dat eruit

23 juni 2020 om 12:50 • Aangepast 30 juni 2020 om 13:05
nl
Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek heeft afgelopen vrijdag een kleine okapi mogen verwelkomen. Het kleine mannetje heeft de naam Guus gekregen. Dit heeft het park dinsdag bekendgemaakt. Guus is het tweede jong van moeder Abeni en vader Zukuma.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Bekijk de video en zie hoe kleine Guus zijn eerste wankele stapjes zet:

Wachten op privacy instellingen...

Volgens verzorgster Yvonne Vogels doet de jonge okapi het 'supergoed'. “Hij drinkt heel goed en het is een stevig mannetje met lekker veel pit. Verder slaapt hij veel in het nest dat moeder Abeni gemaakt heeft in de stal."

Guus zal nog een aantal weken binnen blijven voordat hij samen met zijn moeder het buitenverblijf zal gaan verkennen. Guus is overigens niet vernoemd naar een bekende provinciegenoot. "We vinden het gewoon een leuke naam", laat een woordvoerder van het safaripark weten.

Bedreigd
Dat er in een dierenpark een okapi wordt geboren, is bijzonder. De okapi is een bedreigde diersoort. "Guus is wereldwijd slechts het veertiende okapi-jong dat de afgelopen twaalf maanden werd geboren in een dierentuin", laat het park weten. Voor Beekse Bergen is het de tweede geboorte sinds de okapi’s in 2013 hun intrek namen in het park.

Het eerste okapi-jong was Zaïre, het zusje van Guus. Zij verhuisde onlangs naar de Zoo in Antwerpen in het kader van een internationaal fokprogramma. In het park in Hilvarenbeek wonen met Guus erbij nu nog vier okapi’s.

De pasgeboren Guus met zijn moeder. (Foto: Safaripark Beekse Bergen)
De pasgeboren Guus met zijn moeder. (Foto: Safaripark Beekse Bergen)

Okapi’s behoren tot dezelfde familie als de giraffe en delen de lange nek en relatief hoge poten. Ook hebben ze net zulke horentjes en ook een erg lange tong, die helder blauw is. Doordat ze in dichtbegroeide bossen voorkomen, worden ze ook wel 'bosgiraffe' genoemd.

Ze zijn te herkennen aan de donkerrode, bruine of zwarte vacht met witte strepen op de billen en poten, die vooral doen denken aan een zebra. De strepen zijn bij iedere okapi uniek, net zoals een vingerafdruk bij mensen. Hieraan herkennen een moeder en haar jong elkaar in het regenwoud.

Veertien maanden
Een okapi-jong, een kalf genoemd, wordt geboren na een dracht van ongeveer veertien maanden. Een volwassen dier is ongeveer 2,5 meter hoog en weegt tussen de 200 en 350 kilo.

De okapi komt voor in de regenwouden van de Democratische Republiek Congo en is zelfs het nationale symbool van dit Afrikaanse land. Voor behoud van de soort is er een wereldwijd fokprogramma opgezet, waaraan de Beekse Bergen meedoet.

Guus bij zijn moeder. (Foto: Safaripark Beekse Bergen)
Guus bij zijn moeder. (Foto: Safaripark Beekse Bergen)
Okapi Guus. (Foto: Safaripark Beekse Bergen)
Okapi Guus. (Foto: Safaripark Beekse Bergen)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.