RIVM waarschuwt voor smog: 'Blijf binnen als je er gevoelig voor bent'

24 juni 2020 om 13:53 • Aangepast 1 juli 2020 om 13:54
nl
Mensen die gevoelig zijn voor smog wordt geadviseerd de komende dagen binnen te blijven. Vooral in het zuiden van het land is er kans op smog door ozon. Ook is het volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert om zware lichamelijke inspanning in de buitenlucht te beperken.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Het RIVM-advies geldt in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest vervuild is.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig wind staat. Vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Nog geen smogalarm
Het advies geldt van woensdag tot en met vrijdag. Waarschijnlijk wordt zaterdag de luchtkwaliteit weer beter door een westelijke wind en de kans op buien. Het gaat momenteel om een waarschuwing voor mensen die er gevoelig voor zijn. Als iedereen klachten kan krijgen, wordt er een smogalarm afgegeven. Dit gebeurde vorig jaar juli.

Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Ze kunnen bij klachten het beste contact opnemen met hun huisarts of de GGD.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.