Mount Everest beklimmen in Brabant? Addie rent kuitenbijter Gulbergen 221 keer op en af

28 juni 2020 om 08:06 • Aangepast 4 juli 2020 om 17:14
nl
Wat doe je als je niet naar de top van de Mount Everest op de grens van Nepal en Tibet kunt klimmen? Precies! Dan haal je beroemde berg naar Brabant en wel naar het hoogste punt van de provincie: de Gulbergen in Mierlo. Om precies te zijn 221 keer moesten Addie van der Vleuten uit Best en Eibert de Koning uit Oisterwijk zaterdag de pukkel op en af om de 8848 hoogtemeters van de Mount Everest te halen.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Voor hardlopers Addie van der Vleuten uit Best en Eibert de Koning uit Oisterwijk liep de wekker zaterdagochtend al vroeg af. Rond vijf uur begonnen zij met het beklimmen (8848 hoogtemeters) van de 'Mount Everest', die voor de gelegenheid was neergestreken op de Gulbergen. De geplande finishtijd - tien uur 's avonds - haalde het duo niet. Eibert moest voortijdig totaal uitgeput stoppen. Addie haalde het wel. Om drie uur 's nachts ging hij over de finish.

Eibert en Addie kregen af en toe gezelschap bij hun klimtocht (Foto: Erik van Kempen - Oh Shoot!).
Eibert en Addie kregen af en toe gezelschap bij hun klimtocht (Foto: Erik van Kempen - Oh Shoot!).

Superzwaar
Trailrunner Albert van Dommelen had al voorzien dat het geen 'appeltje, eitje' zou worden. “Zo’n poging is mentaal superzwaar. Het is een monsterlijke prestatie. Sommige bekende sporters doen ook bepaalde pogingen in de sport en die krijgen daar zelfs voor betaald, terwijl het veel minder intens is dan deze poging", liet hij de afgelopen dagen al weten.

Het hardlopen op deze manier heet ‘everesting.’ Je gaat dan echt over bergen en heuvels. Het is dus heel anders dan normaal hardlopen. Daar houden trailrunners ook niet van, we willen omhoog en omlaag. "

Wereldwijd zijn er maar 132 everestingpogingen gedaan. Dus Addie hoopt met zijn geslaagde poging op de website van Everesting te komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.