Vught is bang voor een grote ontsnapping uit de EBI en neemt extra maatregelen

29 juni 2020 om 12:55 • Aangepast 7 juli 2020 om 10:35
nl
Burgemeester Roderick van de Mortel van Vught heeft een gebied rondom de PI in Vught aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kan bijvoorbeeld preventief gefouilleerd worden. In Vught zitten zware criminelen zoals Willem Holleeder en Ridouan Taghi. De kans dat zware criminelen proberen te vluchten en daarbij geholpen worden met behulp van wapens, is groot volgens de gemeente. Om dat te voorkomen moeten deze maatregelen genomen worden.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

De gemeente is niet helemaal duidelijk over wat nu de precieze aanleiding is voor de extra veiligheidsmaatregelen. De kans op ontsnappingspogingen van zware criminelen wordt als serieuze bedreiging van de veiligheid van Vughtenaren gezien. De extra maatregelen, zoals preventief fouilleren en het doorzoeken van auto's en bagage, moeten geweldmisdrijven voorkomen en wellicht ontsnappingspogingen in een vroeg stadium tegenhouden.

Concrete verdenking hoeft niet
De politie mag volgens de gemeente Vught alleen preventief fouilleren als de officier van justitie hier toestemming voor geeft. Maar een concrete verdenking hoeft er niet te zijn, zoals dat in normale situaties wel het geval is.

Eerder surveilleerde de politie al extra rondom de PI in Vught, vanwege het grote aantal topcriminelen in de Extra Beveiligde Inrichting, de EBI.

De nieuwe veiligheidsmaatregelen zijn een jaar geldig. Burgemeester Van de Mortel wil graag na een half jaar een evaluatie. Daarbij speelt een rol dat de maatregel de rechten beperkt van de mensen in het gebied.

LEES OOK: Meer topcriminelen in PI Vught: politie surveilleert extra

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.