Politiebonden boos: vuurwapengevaarlijke crimineel valt gezin agent lastig en OM vervolgt hem niet - Omroep Brabant

Politiebonden boos: vuurwapengevaarlijke crimineel valt gezin agent lastig en OM vervolgt hem niet

4 juli 2020 om 10:52 • Aangepast 11 juli 2020 om 14:34
Maarten Brink, voorzitter van politiebond ACP Zeeland-West-Brabant.
Maarten Brink, voorzitter van politiebond ACP Zeeland-West-Brabant.
Een agent is vrijdag door een man op een agressieve manier lastiggevallen toen hij met zijn jonge gezin door het centrum van Tilburg liep. De vervelende man - volgens hoofdbestuurder Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond gaat het om een vuurwapengevaarlijke crimineel - werd aangehouden, maar tot verontwaardiging van Simmers seponeerde het Openbaar Ministerie de zaak. "Niet bedreigend genoeg!"
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Volgens de politie was dit niet de eerste keer dat de man zich vervelend gedroeg richting agenten. Hij viel eerder deze week meerdere keren politiemedewerkers lastig in een politiebureau, hij volgde een agent die klaar was met zijn dienst en hij viel agenten op straat lastig.

Wachten op privacy instellingen...

Seponeren
Vrijdag was de druppel, toen hij een agent die in zijn vrije tijd met zijn gezin - met jonge kinderen - door het centrum van Tilburg liep lange tijd intimideerde, hinderlijk volgde en bedreigde met fysiek geweld. De kinderen raakten volledig overstuur.

De man werd vervolgens door andere agenten aangehouden op het Pieter Vreedeplein en vastgezet. Maar tot verbazing van hoofdbestuurder Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond seponeerde het OM de zaak. "Niet bedreigend genoeg... Ongelooflijk!", verzucht Simmers. Maarten Brink, voorzitter van de ACP Zeeland-West-Brabant, zegt sprakeloos te zijn.

'Neemt niet weg dat wij geweld tegen agenten onacceptabel vinden'
"De officier van justitie is benaderd over de bedreiging. Die heeft telefonisch overlegd wat er gebeurd is en hoe de omstandigheden waren", legt een woordvoerster van het OM Zeeland-West-Brabant uit. "De woordelijke bedreiging is besproken met collega's en er is naar jurisprudentie gekeken."

Volgens de officier is er sprake van een niet te bewijzen bedreiging. Daarom werd de zaak geseponeerd. "Dit neemt niet weg dat wij geweld tegen agenten onacceptabel vinden", benadrukt de woordvoerster van het OM. "Maar we moeten per casus bekijken of wij die strafbaar achten."

Wachten op privacy instellingen...

'Breng de zaak op zijn minst voor de rechter!'
Voorzitter Brink noemt namens het ACP en de Nederlandse Politiebond de beslissing van het Openbaar Ministerie 'verwonderlijk'. "We hebben afspraken gemaakt met het OM over het zwaarder bestraffen van geweld tegen hulpverleners", benadrukt hij. "Breng de zaak op zijn minst voor de rechter in plaats van de zaak aan de voorkant te seponeren! We voelen ons zo niet gesteund."

Tegen beslissing van het OM kan wel in beroep worden gegaan. Of dit gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Dat moet de aangevallen agent zelf bepalen. "Maar als vakbond adviseren wij zeker een zogenoemde Artikel 12-procedure te starten", vertelt Brink.

In de steek gelaten
Volgens hem voelen politiemensen zich in de steek gelaten door het OM. "Ik spreek leden die er de buik vol van hebben dat ze niet beschermd en gedekt worden door de rechterlijke macht."

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...