'Kringleider extreem-rechtse NVU lekte informatie naar politie en AIVD'

8 juli 2020 om 08:37 • Aangepast 15 juli 2020 om 08:44
nl
Richard Prein, de leider van de Brabantse afdeling van de extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), was 2,5 jaar infiltrant van de politie. Dat schrijft NRC woensdag.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

De afdeling in Brabant is belangrijk voor de partij. De NVU roerde zich vooral na de fatale overval op juwelier Goldies in Deurne. Naast zijn positie als ‘kringleider’ was Prein ook de rechterhand van partijleider Constant Kusters.

Prein werkte van juni 2017 tot eind vorig jaar samen met de politie en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), weet het NRC. Hij organiseerde onder toeziend oog van de politie en AIVD onder meer een anti-Israëldemonstratie in Den Haag. Aan dit protest deed ook de neonazistische Racial Volunteer Force (RVF) mee.

Raadslid in Sint-Michielsgestel
Prein speelde naar eigen zeggen informatie door als confrontaties dreigden met tegenstanders van extreem-rechts. Het NRC verifieerde zijn verhaal zoveel mogelijk bij betrokken bronnen. Die bronnen bevestigen dat Prein informatie doorspeelde. Zowel de politie als de AIVD willen er weinig over kwijt.

Prein stopte met zijn samenwerking met de inlichtingendiensten toen bleek dat de AIVD hem niet wilde helpen aan een Nederlands paspoort. Dat wilde hij omdat hij voor de NVU raadslid wilde worden in Sint-Michielsgestel. Prein heeft alleen een Frans paspoort.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.