LIVEBLOG

Coronanieuws: mensen zijn tevreden met versoepelingen, gratis bioscoopkaartjes voor zorgpersoneel

9 juli om 07:40 • Aangepast 16 juli om 22:24
Gratis bioscoopkaartjes voor zorgpersoneel (Foto: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden).
Gratis bioscoopkaartjes voor zorgpersoneel (Foto: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden).
In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van alle belangrijke gebeurtenissen rondom de coronacrisis in Brabant.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

De belangrijkste onderwerpen:

  • In Brabant zijn in één week zestig nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. In totaal raakten 9838 Brabanders besmet.
  • Een derde van de horecaondernemers denkt maximaal vijf maanden te kunnen overleven in de huidige omstandigheden.
  • Een op de zes mensen wil zich niet laten inenten als er een coronavaccin beschikbaar is.
  • Vrouwen, hoger opgeleiden en ouderen houden zich beter aan de corona-hygiënemaatregelen, zoals handen wassen.

23.15
Wij sluiten het liveblog voor vandaag. Vrijdag vind je op onze website en app weer een nieuw liveblog met daarin het belangrijkste coronanieuws van de dag.

22.00
Wie graag in België komt, moet binnenkort op veel plekken een mondkapje dragen. Het wordt daar namelijk vanaf zaterdag voor mensen boven de twaalf jaar verplicht een mondkapje te dragen in winkels, winkelcentra, bioscopen, theaters en musea. Ook in gebedshuizen moeten bezoekers een mondkapje op en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen. Het was al verplicht een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen.

20.00
In totaal zijn nu op 22 nertsenfokkerijen in Nederland besmettingen vastgesteld. Achttien van die bedrijven staan in Brabant. Voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost John Jorritsma schrijft donderdag aan de minister dat alleen het ruimen van nertsenfokkerijen waar coronabesmetting is vastgesteld niet genoeg is. Hij wil dat alle nertsenbedrijven preventief geruimd worden, om verdere besmettingen te voorkomen.

18.24
Ger Couvreur is de oudste kastelein van Breda. Al 35 jaar heeft hij café 't Tapperijke in de stad, maar door de coronacrisis heeft de 75-jarige het financieel heel moeilijk en nadert het einde. Dat is voor klant Rina van Aalst geen optie en ze is daarom een crowdfundingsactie begonnen. "Het is zo zielig", zo vindt de Bredase.

16.15
Pathé en Euroscoop Tilburg hebben donderdag 500 bioscoopkaartjes cadeau gedaan aan medewerkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. De bioscoopketen geeft ook kaartjes aan zorgpersoneel in de andere steden waar ze gevestigd zijn. Irene Nooijens, Manager Theatre van Euroscoop Tilburg: “Op deze manier kunnen wij op kleine schaal ook een steentje bijdragen. De afgelopen maanden hebben de medewerkers van ETZ met man en macht gewerkt om de inwoners van Tilburg en omgeving te ondersteunen.”

De bioscoopkaartjes worden overhandigd (Foto: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden).
De bioscoopkaartjes worden overhandigd (Foto: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden).

16.00
Nederlanders steunen nog steeds met grote meerderheid de coronamaatregelen. Het merendeel is nog steeds tevreden over de versoepeling van de lockdown, de gezondheid van de Nederlanders en de economische maatregelen, blijkt uit onderzoek van I&O Research.

Met het versoepelen van de lockdown is driekwart van de Nederlanders tevreden, met de gezondheid van het land 80 procent en met de economie zo'n twee derde van de bevolking. Toch vinden veel mensen het steeds moeilijker zich aan de maatregelen te houden. Het aantal mensen dat buiten afstand houdt en uitgebreid de handen wast neemt steeds meer af. Wel draagt het grote merendeel van Nederland in het openbaar vervoer een mondkapje.

14.20
Het Supporterscollectief Nederland heeft er begrip voor dat supporters van de uitspelende club voorlopig niet welkom zijn in de voetbalstadions. "Het liefste speel je met thuis- en uitsupporters", zegt voorzitter Matthijs Keuning namens de vereniging voor supportersclubs. "Maar het protocol is al zo ingewikkeld, de fans van de thuisclub zijn niet eens allemaal welkom. We zien dit dan ook als de eerste stap op weg naar volle stadions."

14.02
Alleen supporters van de thuisspelende clubs zijn voorlopig welkom in de voetbalstadions. Dat staat in een protocol van ruim 80 pagina's dat de KNVB in samenspraak met diverse betrokken partijen heeft opgezet voor het nieuwe seizoen. Om de in- en uitstroom van het publiek beheersbaar te houden, hebben de burgemeesters en de politie aangegeven dat supporters van de uitspelende club in de opstartfase niet welkom zijn. Komende maand gaan de profclubs onderlinge oefenwedstrijden spelen.

De clubs die dat willen, kunnen bij toestemming van de burgemeester in beperkte mate publiek toelaten. Door de bezoekers op een slimme en wellicht zelfs innovatieve manier over het stadion te verdelen, denken de clubs dat ze in de eerste fase 20 tot 40 procent van de capaciteit van hun stadions kunnen gebruiken. De fans moeten onderling 1,5 meter afstand houden. Dat geldt niet voor personen uit hetzelfde huishouden en voor jongeren tot 18 jaar. Zij mogen wel naast elkaar zitten.

12.54
Het aantal coronabesmettingen dat wereldwijd is vastgesteld, is de 12 miljoen voorbij. Het dodental van de pandemie nadert de 550.000, meldt onder meer de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. Die becijferde ook dat zeker 6,6 miljoen coronapatiënten inmiddels zijn genezen.

12.26
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft sinds de uitbraak van het coronavirus al 15.530 coronaboetes opgelegd, voornamelijk aan mensen die onvoldoende afstand hielden. Daarnaast heeft het OM 294 coronagerelateerde misdrijfzaken onder zijn hoede. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die hoesten of spugen richting agenten of ziekenhuismedewerkers, waarbij de daders beweren dat ze besmet zijn met het coronavirus.

Bij de meeste misdrijfzaken (94 gevallen) zijn politieagenten slachtoffer, maakte het OM donderdag bekend. Het gaat om cijfers tot 28 juni. In 55 zaken gaat het om andere beroepsgroepen zoals buitengewoon opsporingsambtenaren (boas) of zorgpersoneel. Het OM heeft negen zaken in behandeling waarin ov-medewerkers aangifte hebben gedaan. In de meest gevallen gaat het om bedreiging, in dertig zaken gaat het ook om geweld.

11.22
De rechtbank in Amsterdam heeft JMT Evenementenservice BV uit Dinteloord failliet verklaard. Dat meldt lokaal medium KijkopSteenbergen. Het faillissement zou een direct gevolg zijn van de corona-crisis, omdat er sinds maart geen beurzen, evenementen en congressen meer georganiseerd mochten worden, meldt KijkopSteenbergen.

08.43
Transdev, het moederbedrijf van ov-bedrijven als Connexxion en Hermes, waarschuwt voor banenverlies door de coronacrisis. In een brief aan werknemers schrijft topman Pier Eringa dat door aanhoudend lage reizigersaantallen in het uiterste geval moet worden gesneden in het aantal diensten en banen.

06.00
Grote Nederlandse bedrijven, verenigd in de Coalitie Anders Reizen, verwachten dat de coronacrisis een blijvend effect heeft op het vlieggedrag van hun medewerkers. Tot de deelnemers van de coalitie behoren onder meer Philips, Rabobank en ook de provincie Brabant.

De ervaringen met videoconferenties en webinars sterken hen in het idee dat ze aanzienlijk kunnen besparen op hun zakelijke vluchten. Voor luchtvaartmaatschappijen zoals KLM vormen die juist een belangrijk deel van de inkomsten, schrijft het FD.

Wachten op privacy instellingen...