Brabant wekt zoveel duurzame energie op dat nieuwe zonneparken geweigerd moeten worden

9 juli 2020 om 12:10 • Aangepast 16 juli 2020 om 11:24
nl
In ruim een derde deel van heel Brabant en Limburg mogen tijdelijk geen of minder grote nieuwe zonne- of windmolenparken worden aangelegd. De hoeveelheid duurzame energie neemt zo rap toe, dat de capaciteit van het bestaande hoogspanningsnet er onder druk staat. Netbeheerder Enexis trekt daarom aan de bel.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het hoogspanningsnet bestaat in Limburg en Brabant uit 63 deelgebieden. In één derde hiervan, 21 om precies te zijn, mogen vanaf donderdag minder of geen nieuwe duurzame energie-initiatieven komen.

In Hapert mogen zelfs helemaal geen nieuwe projecten worden aangenomen. In onder meer Uden, Tilburg, Breda en Helmond kunnen de aanvragen voor terugleveren 'enkel deels worden gerealiseerd'. De volledige lijst met betreffende deelgebieden is terug te vinden op de website van de netbeheerder.

Het gaat overigens enkel om grote opdrachten op het vlak van duurzame energie. Kleinere projecten, zoals zonnepanelen op bijvoorbeeld het dak van een woonhuis, mogen wel nog steeds. Hoelang deze zogeheten 'transportschaarste' zal duren is volgens de netbeheerder nog onduidelijk.

Druk op elektriciteitsnet
De netbeheerder wil met het besluit de druk op het hoogspanningsnet tegen te gaan. Grote zonneparken zijn volgens de netbeheerder de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond geschoten. De druk op het stroomnet neemt daarom toe. Enexis heeft in 2019 naar eigen zeggen bijna 1200 klanten aangesloten in Brabant en Limburg die energie terugleveren. Dat aantal is in deze provincies in één jaar tijd met maar liefst vijftig procent toegenomen.

De provincie Brabant laat weten dat ze hiervan op de hoogte is. "De druk op het net verrast ons niet. Wij werken met Enexis voorstellen uit om de netaansluitingen mogelijk te blijven houden. Dit is onder meer nodig, omdat de beschikbare capaciteit in het elektriciteitsnet onder druk staat, de ruimte schaars is en de maatschappelijke kosten van energievoorziening zo laag mogelijk dienen te zijn. Met de voorstellen maken de provincie en Enexis de infrastructuur toekomstbestendig. De voorstellen zullen dit najaar gereed zijn.”

Bij het toestaan van nieuwe zonneparken wordt rekening gehouden met een zogeheten zonneladder. Deze voorkeursvolgorde voorziet in het ontzien van landbouw- en natuurgronden en het stimuleren van zon op dak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.