VDL, Efteling, PSV en veel andere bedrijven vragen miljoenen aan coronanoodsteun

11 juli 2020 om 11:02 • Aangepast 17 juli 2020 om 22:24
nl
Ook Brabantse bedrijven hebben in de maanden maart, april en mei noodsteun gevraagd bij de overheid. Het gaat om subsidie voor loonkosten om de coronacrisis door te komen. Enkele in het oog springende voorbeelden: VDL met hoofdkantoor in Eindhoven vroeg bijna 50 miljoen noodsteun, pretpark de Efteling in Kaatsheuvel ruim 9 miljoen en voetbalclub PSV 2,7 miljoen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Bij VDL gaat het om een optelsom van de aanvragen voor verschillende dochtermaatschappijen van het bedrijf. Die zijn echter niet allemaal gevestigd in Brabant. Zo vraagt autofabrikant VDL Nedcar in Born achttien miljoen euro.

DAF Trucks uit Eindhoven vroeg 28 miljoen euro. Het bedrijf staat hiermee als enige Brabantse bedrijf in de top vijf. Vanderlande in Veghel, dat lopendebandsystemen voor vliegvelden maakt, vroeg bijna tien miljoen.

Ook verschillende Brabantse voetbalclubs hebben geld gevraagd, zowel betaaldvoetbalclubs als amateurclubs:

  • PSV wil bijvoorbeeld 2,7 miljoen euro,
  • Willem II vroeg om 890.685 euro,
  • Eerstedivisieclub NAC Breda wil 587.049 euro.

Safaripark Beekse Bergen, dat net als de Efteling verschillende weken dicht was, vraagt in totaal 1,14 miljoen euro. Ook hier gaat het om verschillende dochtermaatschappijen, bijvoorbeeld voor het park maar ook voor de huisjes.

Het is ook een Brabants bedrijf dat het minste vroeg. Het Roosendaalse uitzendbureau Q-ontime, actief in de oliesector, kreeg 21 euro. Dat bedrag is zo laag omdat de NOW-regeling uitgaat van het loon in januari en toen had het bedrijf maar een paar mensen in dienst.

Duizenden Brabantse bedrijven vragen steun
Het UWV publiceerde vrijdagavond een lijst met namen van bedrijven die een beroep op de NOW deden. Op de lijst die ruim tweeduizend pagina's telt, staan duizenden Brabantse bedrijven. Alleen in Eindhoven vragen al tweeduizend bedrijven om hulp en in Tilburg nog eens ongeveer 1500 bedrijven.

Kappers, autogarages, tandartsen, (afhaal)restaurants en kleine cafés willen allemaal duizenden euro's steun. Meer hulp is nodig bij Holland Casino (met vestigingen in Breda en Eindhoven) dat bijna 32 miljoen euro wil.

Ook de de exploitatiemaatschappij van de Brabanthallen in Den Bosch heeft het moeilijk, die vroeg bijna een half miljoen euro aan.

De NOW, de tijdelijke Noodmaatregel voor Overbrugging behoud van Werkgelegenheid, is bedoeld om te voorkomen dat werknemers massaal ontslagen worden. Bedrijven die minder omzet draaien vanwege de coronacrisis krijgen een deel van de kosten vergoed.

Negentig procent loonkosten
Dit kan oplopen tot negentig procent van de loonkosten, afhankelijk van het omzetverlies. Bij de nu gepubliceerde lijst gaat het om de aanvragen, een voorschot op de regeling. Het geld is in de meeste gevallen al uitgekeerd, maar kan later ingevorderd worden. Er zijn namelijk voorwaarden gesteld aan bedrijven die geld krijgen. Zo mogen er geen mensen ontslagen worden. Dit was voor sommige bedrijven reden om geen beroep te doen op de regeling.

Bijna 140.000 Nederlandse bedrijven vroegen hulp, ze kregen samen bijna 8 miljard euro overgemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.