Video

Bezorgde omwonenden krijgen antwoord op hun vragen over de brand in de Deurnese Peel

11 juli 2020 om 17:02 • Aangepast 18 juli 2020 om 15:04
nl
De gemeente Deurne hield zaterdag twee inloopbijeenkomsten voor inwoners die nog vragen hebben over de brand, die in april een groot deel van de Deurnese Peel verwoestte. De brand leidde ook tot veel overlast. Met de bijeenkomst hoopte de gemeente zoveel mogelijk vragen te kunnen beantwoorden. Ook konden bewoners met elkaar napraten.
Profielfoto van Lola Zopfi
Geschreven door
Lola Zopfi

In gemeenschapshuis De Gouden Helm in Deurne zit de organisatie zaterdagochtend klaar voor de inwoners. Belangstellenden kunnen kiezen waar ze willen aanschuiven om te praten: de gemeente, maar bijvoorbeeld ook Staatsbosbeheer en de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Het blijft erg rustig.

Eddy Boudewijn van Staatsbosbeheer rondt net een gesprek af. Hij vindt het fijn om de mogelijkheid te bieden om met de mensen na te praten. “We willen graag horen hoe mensen het beleefd hebben en hun vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Ik merk vooral de betrokkenheid bij de bewoners. Ze komen hier ook naartoe vanuit belangstelling.”

Boudewijn begrijpt dat het mensen nog steeds bezighoudt: “Twaalf weken erna ontstond er weer brand, daarom kan je natuurlijk nooit helemaal uitsluiten dat het voorbij is. Ook was het de grootste natuurbrand in Nederland, dat is best heftig voor de bewoners. Gelukkig is het nu al een hele geruststelling dat we niet meer in het veld staan met blusslangen.”

Zo kijken twee bewoners terug op de brand in de Deurnese Peel:

Aan een andere tafel zit Ton Driessen van de brandweer Brabant-Zuidoost. Hij heeft deze ochtend een paar bezorgde bewoners aan tafel gehad, “Maar gelukkig ook nieuwsgierige”, vertelt Driessen. “Ik sprak net met een bewoner die niet heel veel overlast had gehad, maar wel wilde komen uit belangstelling.”

Driessen vertelt dat de brandweer nog steeds alert blijft. “Om controle te kunnen houden hebben we altijd twee sleutelwoorden: een goede bereikbaarheid en bluswater. Maar een brand kan je nooit voorkomen. Toch hoop ik dat de bewoners snel weer van de natuur kunnen genieten. Dat is ook voor de brandweer gunstig, zo hebben we ogen in het veld die ons altijd kunnen waarschuwen bij gevaarlijke situaties.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!