Video

Emile Roemer solliciteerde niet op commissarisfunctie vanwege 'bestuurlijke chaos' bij provincie

12 juli 2020 om 13:47 • Aangepast 20 juli 2020 om 05:44
nl
Politicus Emile Roemer uit Sambeek heeft erover nagedacht om te solliciteren voor de functie van commissaris van de Koning in Brabant, maar deed dat niet vanwege de 'bestuurlijke chaos' bij de provincie. "De samenwerking met Forum voor Democratie heeft daarmee te maken ja", vertelt hij desgevraagd bij het Omroep Brabant tv-programma Kraak.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Volgens Roemer zou het binnen zijn partij, de SP, ook moeilijk liggen als hij leiding gingen geven aan het provinciale college met CDA, VVD, Forum voor Democratie en Lokaal Brabant.

Begin deze maand werd bekend dat Ina Adema de nieuwe commissaris van de Koning wordt. Roemer is nog tot half september waarnemend burgemeester van Heerlen. De vacature kwam dus op het juiste moment. Maar Roemer kon de verleiding makkelijk weerstaan toen duidelijk werd dat Forum voor Democratie deel uit ging maken van het dagelijks bestuur van de provincie.

"Het probleem is al twintig jaar oud, maar dat er nu corona voor nodig is."

Naast het werk als waarnemend burgemeester heeft Roemer de afgelopen maanden gewerkt als voorzitter van het aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten. "Het is wrang. Het probleem is al twintig jaar oud, maar dat er nu corona voor nodig is."

Want in coronatijd is weer eens gebleken dat de arbeidsmigranten vaak met te veel mensen in één huis wonen, op het werk kunnen ze geen afstand houden en ze worden met te veel man tegelijk in busjes vervoerd. Hierdoor lopen ze meer risico om met corona besmet te raken. Zo is bij een aantal vleesverwerkingsbedrijven met grote uitbraken van corona al gebleken.

"Onacceptabel, een vorm van uitbuiting."

Daarvoor moet volgens Roemer op de eerste plaats de afhankelijkheid van de migranten minder worden. "Als ze hun baan verliezen zijn ze 's avonds hun huis kwijt en ook hun zorgverzekering. Daardoor zijn ze heel bang om hun mond open te trekken. Dat is onacceptabel, een vorm van uitbuiting. Geef ze zekerheid van zorgverzekering en huurbescherming", aldus Roemer

Ook werken de controlerende instanties te veel langs elkaar heen. "De registratie klopt niet", vertelt de politicus. "Vaak denken gemeenten dat er vier mensen in één huis wonen, maar dan zijn het er 14. Ook zijn er nog veel malafide uitzendbedrijven, daar moeten we iets aan doen met een vorm van regulering."

Zaterdag kwam het eerste advies van het aanjaagteam uit. Half september verwacht Roemer dat een tweede advies over de omstandigheden voor arbeidsmigranten aan de regering gepresenteerd kan worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.