Drugsbaronnen Party King krijgen fors lagere celstraffen in hoger beroep

13 juli 2020 om 14:03 • Aangepast 3 augustus 2020 om 12:49
nl
De drie mannen die de leiding hadden bij ‘rovershol’ Party King in Best, zijn maandag in hoger beroep veroordeeld tot fors lagere straffen van maximaal 6 jaar en 3 maanden. De mannen zijn wel opnieuw schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie, die synthetische drugs produceerde en verkocht.
Profielfoto van Rebecca SeunisProfielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Rebecca Seunis & Malini Witlox

Het is een van de grootste drugszaken ooit in Nederland: de zaak rond de Party King in Best. Het bedrijf was de dekmantel voor een ‘rovershol’ waar heel veel mensen afspraken maakten over drugs.

De straffen zijn onder meer lager omdat de rechter er veel te lang over deed om uitspraak te doen in het hoger beroep. Die termijn is met bijna een jaar overschreden, reden om de verdachten zes tot negen maanden minder cel te geven, blijkt uit de drie uitspraken. Ook krijgt een van de verdachten een lagere straf vanwege gezondheidsklachten.

Het hof vond ook dat de celstraffen die de rechter aanvankelijk oplegde, te hoog waren voor de strafbare feiten die zijn bewezen.

Operatie Trefpunt
Het politieonderzoek met de naam 'operatie Trefpunt' begon al in 2013. De leden van de organisatie werden jarenlang afgeluisterd en geobserveerd bij het partyverhuurbedrijf in Best. In 2016 vielen politie en justitie met 1500 medewerkers binnen op 124 locaties. 56 mensen werden toen opgepakt.

In 2018 werden de mannen al veroordeeld tot acht en tien jaar cel. Ze gingen in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie noemde Party King 'Een 'marktplaats' waar 'crimineel Nederland aan elkaar kon worden gekoppeld'.

Alfons G. wordt gezien als leider van de drugsorganisatie en krijgt een gevangenisstraf van zes jaar en drie maanden. ‘Ondercommendant’ Bert L. en eigenaar van Party King Rens H. moeten 5 jaar en 4 maanden de cel in. Eigenlijk wilde het hof H. zeven jaar achter de tralies hebben, maar vanwege zijn slechte gezondheidstoestand is zijn straf verkort.

Het hof vond verder dat de celstraffen die de rechter aanvankelijk oplegde, te hoog waren voor de strafbare feiten die zijn bewezen.

De mannen waren bij de rechtbank vrijgesproken voor de export van een partij cocaïne naar Engeland. De officier van justitie was tegen die vrijspraak in hoger beroep gegaan. Het hof heeft de mannen voor dit feit opnieuw vrijgesproken.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.