Coronavirus ontdekt op nertsenfokkerij in Aarle-Rixtel

13 juli 2020 om 11:28 • Aangepast 20 juli 2020 om 11:24
nl
Op een nertsenfokkerij in Aarle-Rixtel is het coronavirus vastgesteld. Alle 2000 moederdieren worden zo snel mogelijk afgemaakt, meldt het Ministerie van Landbouw.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

In totaal zijn nu 23 nertsenbedrijven in Nederland besmet. De 22 fokkerijen die eerder waren getroffen, zijn allemaal al geruimd. Het kabinet blijft de komende weken het monitoringsonderzoek voortzetten om nieuwe besmettingen snel op te sporen.

De overheid heeft al maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland om verdere verspreiding tegen te gaan. Hieronder vallen een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strenger hygiëneprotocol. Met deze maatregelen moet ook voorkomen worden dat de besmettingen overgaan van dier op mens.

Discussie over preventief ruimen
Minister Carola Schouten van Landbouw wil de coronavrije nertsenfokkerijen niet preventief ruimen. Burgemeester John Jorritsma van de gemeente Eindhoven had hier namens de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wel om gevraagd. In 'zijn' regio zijn al veel besmettingen op nertsenhouderijen opgedoken.

Schouten: "Deze maatregel treffen we alleen als er geen andere mogelijkheid bestaat om de volksgezondheid of diergezondheid te beschermen. Dat is nu niet aan de orde." Voor de Veiligheidsregio Brabant-Noord is deze reactie voldoende, zij sluit zich niet aan bij het pleidooi van Jorritsma. Volgens een woordvoerster 'zien we geen aanleiding er een extra oproep aan te verbinden.'

Stoppersregeling
Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 moeten nertsenhouderijen sowieso met al hun activiteiten stoppen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.