Efteling-componist krijgt meer geld voor de muziek die hij voor het pretpark maakte

14 juli 2020 om 11:22 • Aangepast 21 juli 2020 om 17:24
nl
Componist Maarten Hartveldt krijgt toch extra geld voor de muziek die hij voor de Efteling componeerde. Hij kreeg tot nu toe een vergoeding van 198 euro per jaar voor zijn muziek die jarenlang klonk op het looppad van het parkeerterrein naar de ingang van het park. Auteursrechtenorganisatie Buma moet hem nu toch meer geld betalen.
Profielfoto van Rebecca SeunisProfielfoto van ANP
Geschreven door
Rebecca Seunis & ANP

Het gerechtshof in Amsterdam deed dinsdag uitspraak in de zaak. Hartveldt vindt dat hij te weinig vergoeding heeft ontvangen voor zijn muziekrechten en het hof geeft hem nu dus gelijk.

Al jaren
Maarten Hartveldt is sinds 2006 verwikkeld in de slepende affaire met auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra. Hij componeerde naar eigen zeggen in totaal elf nummers voor het attractiepark. "Die klonken dertien jaar lang overal in de Efteling. 40 procent van de muziek in de Efteling is mijn muziek", zei Hartveldt eerder.

Hartveldt kreeg alleen de 198 euro voor de muziek die klonk op het looppad van het parkeerterrein naar de ingang van het park. De rechtbank in Amsterdam wees zijn claim op een hogere vergoeding in 2018 af, waarop de componist in beroep ging.

40.000
Hij kreeg van De Efteling 40.000 euro voor de opdracht, maar dat ging grotendeels op aan het inhuren van het orkest en koor. Buma/Stemra had hem verzekerd dat hij flink wat geld over zou houden aan muziekrechten, omdat de Efteling zijn muziek de hele dag door draaide. Dat viel dus tegen: hij kreeg minder dan 200 euro per jaar.

Hoeveel geld de componist precies krijgt, is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van Buma zegt niets te mogen zeggen over het bedrag dat Hartveldt moet krijgen, omdat het om iemands inkomen gaat. "En het moet nog berekend worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.