Proef met transparante mondkapjes op de intensive care - Omroep Brabant

Proef met transparante mondkapjes op de intensive care

15 juli 2020 om 13:47 • Aangepast 3 augustus 2020 om 14:53
Foto: Amphia Ziekenhuis
Foto: Amphia Ziekenhuis
Het Amphia Ziekenhuis in Breda neemt samen met het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam deel aan een proef met transparante mondmaskers. De maskers moeten ervoor zorgen dat de patiënt de zorgmedewerker herkent en dat ze beter met elkaar kunnen communiceren.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Het is een proefproject van verpleegkundig onderzoeker Annemarie de Vos. "Ik kwam via sociale media in contact met een dove vrouw. Zij maakt katoenen maskers met transparante kunststofvensters. Die maskers gaan we op kleine schaal testen in het Amphia Ziekenhuis en het Erasmus MC." IC-verpleegkundigen gaan de mondkapjes uitproberen. Dat gebeurt in een testomgeving en niet tijdens het werk met patiënten.

Slechthorenden en doven
De proefpersonen moeten kijken of de maskers goed zitten en niet beslaan en of hun gezichtsuitdrukkingen af te lezen zijn. Als de proef goed bevalt, kan die gebruikt worden als voor verdere ontwikkeling van doorzichtige maskers die veilig genoeg zijn om te worden gebruikt in een medische omgeving (FFP2- en chirurgische maskers).

Volgens De Vos zouden doorzichtige maskers een uitkomst zijn voor gebruik op de intensive care, voor dove en slechthorende patiënten, mensen met dementie of een verstandelijke beperking en voor kinderen, aldus De Vos. De zorgmedewerker kan een geruststellende blik of een lach tonen, waardoor de patiënt minder angstig wordt. Ook kunnen collega's elkaar beter herkennen.

Voor het onderzoek heeft De Vos een subsidie gekregen van financieringsorganisatie ZonMW, die onderzoekers opriep om creatieve oplossingen te bedenken voor de aanpak van corona.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...