Waarom willen zoveel mensen burgemeester van Asten worden? 'Wij hebben alles wat de klok slaat'

15 juli 2020 om 17:32 • Aangepast 22 juli 2020 om 17:14
nl
Klokken, koeien en natuur. Dat is waar de meeste mensen aan denken bij de gemeente Asten. Mooi, maar niet per se heel spannend. Toch vinden dertig mensen het uitdagend genoeg om er burgemeester te worden. Op de openstaande vacature zijn best veel reacties binnengekomen voor zo’n kleine gemeente.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Voor Jos Leenders is het helder waarom de functie zo populair is: Asten is gewoon een heel gezellige gemeente. Hij is de voorzitter van de vertrouwenscommissie, die straks een kandidaat voordraagt aan de gemeenteraad. “Het is een gemeente die haar eigen boontjes dopt. Het is er gezellig en het bruist volop met een actief verenigingsleven. We hebben alles wat de klok slaat.” Letterlijk en figuurlijk want de gemeente is wereldwijd bekend vanwege de klokkengieterijtraditie.

Volgens het tijdschrift Binnenlands Bestuur voor ambtenaren en bestuurders reageren er gemiddeld ongeveer 21 mensen op een vacature voor een burgemeester. In Brabant is er volgens een woordvoerder van de provincie ‘geen peil op te trekken’ hoeveel reacties er gaan komen. “De ene keer zijn het er tien of minder. Een andere keer meer, zoals die dertig nu.” Volgens hem is het vaak zo dat grotere gemeenten wat minder sollicitanten lokken, omdat die functie daar ook zwaarder is. “Maar ook dat schuift enorm. Nogmaals: er is geen peil op te trekken.”

Ter vergelijking: Den Bosch trok 23 sollicitanten in 2017 en Eindhoven een jaar eerder 16 sollicitanten.

'Klein, maar fijn'
Leenders denkt ook dat Asten ‘klein, maar fijn’ is om te besturen. “In grote gemeenten ligt de drempel misschien wat hoger. Daar ligt de problematiek ook wat hoger. Wil je daar als burgemeester tussen zitten?”

16 mannen en 14 vrouwen doen een gooi naar het ambtsketen. Onder de sollicitanten zijn 28 kandidaten die al burgemeester of wethouder (geweest) zijn of die een andere functie in de politiek of overheid hebben (gehad). Twee sollicitanten werken in de particuliere sector of hebben een vrij beroep. Leenders verwacht eind november bekend te kunnen maken wie het gaat worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.