Video

Kroegen op Stratumseind zijn racende fietsers zat: 'Het ergste zijn de bezorgdiensten'

17 juli 2020 om 22:01 • Aangepast 24 juli 2020 om 21:34
nl
Verschillende ondernemers op het Stratumseind in Eindhoven zijn klaar met rondscheurende fietsers in de uitgaansstraat. Volgens de kroegbazen wordt er nauwelijks gehandhaafd op het fietsverbod dat daar geldt. Met een ludieke actie vroegen ze vrijdagavond aandacht voor de fietsoverlast. Op drie verschillende plekken waren 'huiskamers' neergezet en werden flyers uitgedeeld.
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

"Fiets jij door je eigen huiskamer? Nee? Dan hier ook niet." Met deze ludieke actie willen verschillende ondernemers op het Stratumseind in Eindhoven aandacht vragen voor de hinder van rondscheurende fietsers. “Het ergste zijn de deliveries die op hun elektrische fietsen snoeihard door het publiek heen scheuren om bestellingen thuis te bezorgen.”

De ondernemers hebben samen met studenten van kunstschool SintLucas een actie bedacht, waarbij er drie huiskamers worden gecreëerd en verspreid over het Stratumseind. “Het lijkt wel of men niet weet dat er tussen 14.00 uur en 07.00 uur een fietsverbod geldt”, zegt initiatiefnemer Roland van der Gevel. Hij geeft aan dat het doel van de actie dan ook is: ervoor zorgen dat mensen in de stad zich er weer bewust van worden dat fietsen in de uitgaansstraat niet mag. “In het weekend wordt er nog wel eens op gehandhaafd, maar doordeweeks kunnen de fietsers hun gang gaan. En dat leidt tot gevaarlijke situaties.”

Kinderen aangereden
Zo zijn er volgens Van der Gevel al een aantal incidenten geweest waarbij kinderen werden aangereden. “Het lijkt me duidelijk dat je dat niet wilt. Ook niet als gemeente Eindhoven. Zij moeten er voor zorgen dat er meer wordt gecontroleerd. Zo moeten de maaltijdbezorgdiensten ook eens gestopt worden. Zij scheuren nu door het publiek om hun bestellingen te bezorgen, terwijl ze ook via verschillende paadjes de fietsen op tien meter van de huizen weg kunnen zetten, om vervolgens die tien meter even te lopen. Maar dat lijkt te veel gevraagd.”

Fietsoverlast op het Stratumseind
Fietsoverlast op het Stratumseind

Nina Jansen werkt op één van de terrassen op het Stratumseind en spreekt fietsers aan en deelt flyers uit. "Ik werk nu op een afgezet terras en daar ben ik veilig, maar ik heb echt bezoekers opzij zien springen." De elektrische scooters van tegenwoordig zijn volgens haar helemaal gevaarlijk. "Je hoort ze niet en ineens rijden ze langs je. Je schrikt enorm."

Geen boetes
Vrijdag en zaterdag zal Roland met meerdere ondernemers aanwezig zijn om tijdens de ludieke acties de rondrijdende fietsers een halt toe te roepen. “Ze mogen dan ook echt niet verder fietsen. We delen flyers uit met informatie, zodat men weer weet dat het verbod geldt.” Tot een boete zal het nog niet leiden, maar daar kan verandering in komen. “Dat zou inderdaad een volgende stap kunnen zijn.”

De gemeente Eindhoven zegt de de ludieke actie van de ondernemers op het Stratumseind te steunen en bekend te zijn met de problematiek. Volgens een woordvoerder houden de boa’s er in het centrum rekening mee tijdens hun reguliere surveillance. "Maar ze hebben meer te controleren, helemaal nu in coronatijd. Ook de horeca-stewards spreken fietsers aan als het verbod genegeerd wordt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.