Video

Eindhoven neemt afscheid van Arnol Kox: 'Ik kon altijd mijn verhaal bij hem kwijt'

18 juli 2020 om 16:24 • Aangepast 4 augustus 2020 om 13:34
nl
Iedereen kon zaterdagmiddag afscheid nemen van stadsprediker Arnol Kox. Een half uur voor aanvang stonden er al enkele mensen voor de deur, om de laatste eer te bewijzen aan de bekende Eindhovenaar. Kox overleed woensdag aan leukemie. Zijn afscheidsceremonie, die tot zes uur duurde, had hij vooraf samen met zijn vrouw tot in details geregeld.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De stadsprediker lag opgebaard in de aula van het Sint Catharinakerkhof. Om zijn witte kist stonden kaarsen, getekende karikaturen van Kox en vlakbij hingen de bekende pamfletten waarmee hij 'het woord van Jezus' verkondigde. De weduwe van Arnol Kox zat naast de kist en maakte een praatje met de aanwezigen.

Op de tafels stonden condoleancekaarten die weduwe Gerry Diederen ontving, maar ook berichten aan Kox. In de aula hingen op verschillende plekken foto's met de foto van Kox erop. Bezoekers werd gevraagd een donatie te doen aan het straatpastoraat. Veel mensen hadden bloemen bij zich.

'Icoon'
Een deel van die bezoekers kon het niet droog houden. "Een icoon van de stad verdient een afscheid als dit", meende een jong meisje. "Ik kon altijd mijn verhaal bij hem kwijt. Hij gaf zo'n positieve vibe aan de stad en aan mij."

"Arnol Kox hoort bij Eindhoven en moet bij Eindhoven blijven horen met een beeld of gedenkteken", zei een man.

Coronamaatregelen
In de afscheidszaal hingen instructies met coronamaatregelen. Zo was er een aparte ingang en uitgang. Medewerkers van Stadstoezicht hielden in het begin een oogje in het zeil, maar de toeloop bleef beperkt tot enkele tientallen bezoekers.

Eindhoven neemt afscheid van Arnol Kox. Foto: Omroep Brabant.
Eindhoven neemt afscheid van Arnol Kox. Foto: Omroep Brabant.

Boodschap van God
Wie ooit in het centrum van Eindhoven kwam, moet Kox een keer gezien hebben. Zeker veertig jaar lang verkondigde Kox in de Eindhovense binnenstad met bulderende stem de boodschap van God. Dat deed hij met zoveel overtuiging en volume, dat hij al snel de bijnaam 'Schreeuwjezus' kreeg.

Winkelend publiek in de Eindhovense binnenstad kon onmogelijk om hem heen als hij hen rechtstreeks en luidkeels aansprak met kreten als: 'Bekeer u tot God, hij zal u redden’, ‘Niemand is onsterfelijk’ of 'Door de genade van God heb ik Jezus leren kennen en ben ik wonderbaarlijk opnieuw tot leven gekomen'.

Woensdagmorgen uitvaart
De uitvaartdienst wordt woensdagmorgen om elf uur gehouden in de Sint Trudokerk in Strijp. Hier is slechts voor een beperkt aantal aanwezigen plek. Kox wordt begraven op de begraafplaats achter de kerk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!