Video

'We verzieken ons leefmilieu en daarmee onszelf', artsen starten landelijke campagne

19 juli 2020 om 13:30 • Aangepast 26 juli 2020 om 11:54
nl
Een aantal artsen start in september een landelijke campagne om aandacht te vragen voor de gevolgen van luchtvervuiling voor onze gezondheid, bijvoorbeeld in gebieden met intensieve veehouderij, zoals Oost-Brabant. Oncologisch chirurg Ignas van Bebber van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch lichtte de campagne zondag toe in de Omroep Brabant-talkshow KRAAK. "Met ons beleid van ontkennen en negeren accepteren we dat mensen eerder dood gaan."
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De nu aangekondigde campagne is een initiatief van het Artsenforum Gezondheid Natuur en milieu, opgericht door Van Bebber. Het gaat volgens hem om een landelijke campagne op onder meer radio en televisie. Volgens Van Bebber kan het verband tussen de slechte luchtkwaliteit en het eerder overlijden van mensen niet langer worden ontkend.

'Het maakt ons ziek'
Minder dieren is volgens Van Bebber de enige manier waarop het leefmilieu in gebieden met intensieve veehouderij geleidelijk weer kan herstellen. "We moeten met z'n allen anders gaan eten en nu écht stoppen met de intensieve veehouderij", is de boodschap van de kankerchirurg.

"In de gebieden met intensieve veehouderij is de luchtkwaliteit zó slecht dat dat rechtstreeks gevolgen heeft voor onze longen. We verzieken ons leefmilieu en daarmee onszelf", lichtte hij in een uitgebreider gesprek met Omroep Brabant toe.

'Ik heb maar één belang'
De arts geeft aan te snappen dat boeren het momenteel moeilijk hebben. En hij begrijpt dat ze actievoeren. "Ze vechten voor hun belangen. Maar ik heb maar één belang: de gezondheid van iedereen. Ook die van boeren." Dat het RIVM nu heeft aangekondigd het verband tussen corona en luchtvervuiling te gaan onderzoeken, noemt Van Bebber zondag onnodig. Het zorgt wat hem betreft voor nog meer vertraging.

"Het ziekmakend effect van een slechte luchtkwaliteit is duidelijk. Onderzoeken hebben het al aangetoond", geeft hij aan. Waarbij hij onder meer verwijst naar een recent Brits onderzoek waarin een verband wordt gelegd tussen luchtverontreiniging en het aantal coronapatiënten.

Bekijk hier heel het gesprek met oncologisch chirurg Ignas van Bebber in KRAAK.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.