Video

Geplande bomenkap Leende zorgt voor onrust: 'Dit is toch ongelooflijk?'

21 juli 2020 om 22:11 • Aangepast 28 juli 2020 om 16:44
nl
Verontwaardiging en ongeloof bij bewoners rond het Meentplein in Leende. De gemeente Heeze-Leende heeft het plan om daar 49 bomen te kappen om plaats te maken voor een nieuw centrumplan met woningen, parkeerplekken en een speelplaats.
Profielfoto van Lola Zopfi
Geschreven door
Lola Zopfi

In de gemeentelijke bomenvisie staat dat bouwplannen altijd rekening moeten houden met groen, maar volgens de bewoners doen ze juist het omgekeerde als de kap doorgaat.

Handtekeningen op hout
Op het Meentplein staat dinsdagavond een groepje bewoners in het midden van een grasveld te wachten. Er is een tafeltje geplaatst waar een handtekening tegen de bomenkap gezet kan worden. Buurtbewoner Ad van Vugt staat al klaar. Hij nam het initiatief voor de handtekeningenactie, maar wel op een ludieke manier.

"In plaats van handtekeningen op papier heb ik met een figuurzaag houten, kale boompjes gemaakt. Daarop hebben mensen hun handtekening gezet. Als we de handtekeningen naar de gemeente brengen woensdagmiddag, dan kunnen ze die moeilijk wegstoppen in een la met dat hout. Dat brengt hopelijk de boodschap over”, grinnikt van Vugt.

Handtekeningen worden op houten bordjes verzameld (foto: Lola Zopfi).
Handtekeningen worden op houten bordjes verzameld (foto: Lola Zopfi).

De gemeente heeft inmiddels contact met een aantal bewoners over de plannen. Ook is het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) ingeschakeld door de bewoners. Zij wilden graag advies krijgen over de situatie.

Coördinator van Heeze-Leende, Henk Groenemans, heeft bezwaar ingediend. "Ik vond de aankondiging met de omgevingsvergunning van de gemeente al erg vaag, daar stond alleen maar het woordje ‘kap’ bij. Dat is super onduidelijk want het gaat dus om ongeveer vijftig bomen."

"We hebben toen het plan van de gemeente bekeken en samen overleg gehad. Aan de hand van de tekening zag ik dat het helemaal niet nodig is om al die bomen om te kappen. Daarom hebben wij een bezwaar ingediend.”

'Vier grote beukenbomen moeten wijken voor twee parkeerplaatsen'

Ad van Vugt woont zo'n beetje midden in het plan. "Daardoor kreeg ik al snel in de gaten dat de gemeente alle bomen wilde kappen. Vier grote beukenbomen moeten zelfs weg om plaats te maken voor twee parkeerplaatsen. Dat is toch ongelooflijk?”

Jeugdherinneringen
Voor veel omwonenden hebben de bomen rondom het veldje emotionele waarde. Yvonne Versteijnen: "Ik woon hier al heel mijn hele leven, dus ik kan me nog goed herinneren hoe het er hier vroeger uit zag. Ik wandel graag met de hond hier langs het Meentplein en de bomen zijn echt heel erg mooi."

"Ze hebben de bouw van het gemeentehuis overleefd en ook de bouw van gemeenschapshuis De Meent", vervolgt Versteijnen. "Daarom hoop ik echt dat ze dit keer ook blijven staan. Toen ik hoorde dat de gemeente nu 49 bomen wil kappen, dacht ik: waar zijn we mee bezig?”

Bordjes zijn op de bomen gehangen die gekapt zouden worden (foto: Lola Zopfi).
Bordjes zijn op de bomen gehangen die gekapt zouden worden (foto: Lola Zopfi).

Ook buurtbewoner Roel Winters heeft veel herinneringen en maakt zich zorgen over de bouwplannen. “Ik heb nog als klein manneke op de kleuterschool gezeten hier in Leende. En elk jaar zag ik steeds meer bomen verdwijnen."

"Ik vind echt dat de gemeente meer aandacht moet hebben voor een groene dorpskern. Ik denk dat ze nu veel te makkelijk hebben gedacht over de bouwplannen. Deze bomen zijn wel vijftig tot tachtig jaar oud. Die moeten kostte wat het kost blijven staan.”

Kijk in de video hoe buurtbewoner Roel Winters uitleg geeft over de bomen:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!