Van Gerwen roemloos ten onder in eerste grote toernooi na coronapauze: 'Dit was een wanvertoning'

22 juli om 06:15 • Aangepast 29 juli om 05:54
Michael van Gerwen na zijn nederlaag tegen Simon Whitlock. (Foto: Lawrence Lustig/PDC)
Michael van Gerwen na zijn nederlaag tegen Simon Whitlock. (Foto: Lawrence Lustig/PDC)
"Geen excuus, het was gewoon niet goed genoeg." Zo reageerde darter Michael van Gerwen nadat hij dinsdagavond laat roemloos werd uitgeschakeld (11-4) op het eerste grote televisietoernooi na de gedwongen coronapauze voor de darters. Van Gerwen, als eerste geplaatst, verloor in de tweede ronde van de World Matchplay van de Australiër Simon Whitlock.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

Het toernooi in het Engelse Milton Keynes wordt zonder publiek gespeeld. Van Gerwen begon slecht aan het duel en kon na een achterstand van 5-0 de nummer 16 van de wereldranglijst niet meer bedreigen. De darter uit Vlijmen eindigde zijn ontnuchterende partij met een gemiddelde van 90.80, tegen 98.11 voor Whitlock. Van Gerwen miste 20 van de 24 kansen op een dubbel die hij kreeg.

"Dit was een wanvertoning", verzuchtte hij na afloop op RTL7. "Ik begon veel te slap aan de wedstrijd. Toch kreeg ik nog voldoende kansen om terug te komen, maar die benutte ik niet. Nee, dit mag niet gebeuren. Het liep totaal niet. Ik moet dit mezelf aanrekenen. Whitlock gooide leuk en kreeg natuurlijk door het scoreverloop steeds meer vertrouwen. Je kunt wel zeggen dat dit de laatste jaren mijn toernooi niet is."

Winst in 2015 en 2016
Van Gerwen veroverde de World Matchplay-titel in 2015 en 2016, maar kwam nu voor het derde jaar op rij niet voorbij de tweede ronde. Voor de eindwinnaar van het toernooi ligt zondag een cheque van zo'n 165.000 euro klaar.

Whitlock komt nu in de kwartfinales uit tegen de Schot Gary Anderson. "Michael is de beste speler op aarde, maar hij had een off-day en daar profiteerde ik van. Ik zette Michael uit mijn hoofd en deed alsof ik een lokaal potje darts speelde ", zei hij na zijn overwinning op Van Gerwen.

De bedwinger van Van Gerwen, Simon Whitlock. (Foto: Lawrence Lustig/PDC)
De bedwinger van Van Gerwen, Simon Whitlock. (Foto: Lawrence Lustig/PDC)

De Nederlanders Vincent van der Voort en Danny Noppert komen woensdag in actie in de tweede ronde van het prestigieuze toernooi. De tegenstander van Van der Voort is de als zevende geplaatste Noord-Ier Daryl Gurney. Noppert gooit tegen de als veertiende geplaatste Engelsman Adrian Lewis.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Wachten op privacy instellingen...