Moet de baas de quarantainekosten betalen voor wintersporters die een negatief reisadvies negeren?

3 november 2020 om 12:20
nl
De wereld is bijna helemaal oranje gekleurd door de coronapandemie. De kans dat de overheid dinsdag een negatief reisadvies geeft voor de kerstvakantie, is groot. Wat zijn de gevolgen voor je werk als je dit advies negeert? Arbeidsrechtadvocaat Simone Kaper uit Eindhoven geeft antwoord.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Op de site Nederlandwereldwijd.nl kun je zien dat bijna alle landen een oranje of rode kleur hebben. Dat is belangrijk, want na een vakantie in een oranje of rood land geldt bij thuiskomst het dringende advies om twee weken in thuisquarantaine te gaan. En dat levert weer de nodige vragen op.

Verantwoordelijkheid werkgever
Bijvoorbeeld over de financiële verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld als de kleurcode verandert naar oranje of rood op het moment dat je op vakantie bent. Moet je werkgever je dan betalen voor thuiswerken tijdens die thuisquarantaine en de spullen om dat mogelijk te maken?

"Ja, dat moet", vertelt Kaper. “De kleurcode van een bestemming op de vertrekdag is bepalend voor de maatregelen die je werkgever kan treffen als je terugkomt van vakantie.”

Maar wat mag je eisen van een werkgever als je eenmaal thuis bent en in quarantaine zit? Ook dat ligt eraan. "In principe gelden de algemene arbo-normen. De werkgever moet zorgen dat een werknemer thuis een goede werkplek heeft", stelt Kaper.

"Maar de kosten moeten wel redelijk zijn. Een goede bureaustoel en laptop zijn logische vereisten. Maar sommige werknemers vinden dat de verwarming langer aan moet of drinken thuis veel koffie. Mogelijk willen zij daar een vergoeding voor, maar zover hoeft een werkgever niet te gaan."

Verantwoordelijkheid werknemer
Maar wat als je naar een land gaat dat al oranje is, zoals Oostenrijk? “Dan heb je als werknemer willens en wetens een risico genomen. De werkgever mag van personeel verwachten dat het rekening houdt met de kleurcodes en op de hoogte is van de richtlijnen."

Een werkgever kan vragen vakantiedagen op te nemen of zelfs beslissen je loon stop te zetten. Maar er zijn wel voorwaarden. Als een werkgever vooraf helemaal niets over zulke maatregelen heeft gezegd, sta je als werknemer sterk en kan een werkgever niet zomaar zulke voorwaarden introduceren.

"Een werkgever moet duidelijk aankondigen wat er gebeurt als werknemers die reisadviezen naast zich neerleggen. Anders kan een werknemer de getroffen maatregelen aanvechten met grote kans van slagen. Als mogelijke gevolgen vooraf zijn aangekondigd, staat de werkgever sterker als het op een juridisch geschil aankomt.”

Kaper plaatst daar wel een kanttekening bij. "Als jij thuis sowieso zonder problemen door kunt werken, ook als je een risico hebt genomen door naar oranje gebieden te gaan valt er niet zoveel te zeggen voor een loonstop. Dat zou gek zijn."

Vervangende werkzaamheden
En wat kan een werkgever nou eigenlijk verlangen van personeel dat verplicht thuiszit? Is het bijvoorbeeld mogelijk om thuiszittend personeel ergens anders voor in te zetten dan waarvoor het is aangenomen? “Tot op zekere hoogte wel”, zegt Kaper.

“Als je moeilijk thuis kunt werken, bijvoorbeeld als bouwvakker, kan een werkgever jou vervangende werkzaamheden laten doen zodat jij je toch nuttig maakt. Maar die klusjes moeten wel een beetje in de buurt liggen van wat jij normaal gesproken doet en moeten in redelijkheid van de werknemer verlangd kunnen worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.