Video

Hein en Niek gaan elf dagen op het dak zitten: 'Gewoon omdat het kan'

27 juli 2020 om 22:41 • Aangepast 3 augustus 2020 om 21:54
nl
Hein en Niek (allebei 25) hadden het al vaak over de legendarische actie van dorpsgenoot Tinus van Heijst, die in 1975 acht dagen op het dak van een café in Vessem zat. Dat kunnen wij beter, dachten ze. Vanaf woensdag gaan de twee elf dagen op het dak van café Van de Ven zitten. En wat gaan ze daar dan doen? “Gewoon blijven zitten”, zegt Niek.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Het idee om de vermaarde actie te evenaren ontstond – hoe kan het ook anders – op het terras. “In eerste instantie was het natuurlijk een beetje kroegpraat, maar uiteindelijk hebben we de hand er op geschud en dan moet je het ook doen natuurlijk”, stelt Niek van Rooij. En dus gaan de twee vanaf woensdag elf volle dagen op een stoel op het dak zitten.

Hein en Niek laten hun nieuwe thuis voor 11 dagen zien:

“Eerst hadden we bedacht dat we negen dagen zouden gaan zitten, maar toen vonden we iemand op internet die het 251 uur had volgehouden. Dus toen dachten laten we het dan goed aanpakken en dus gaan we 264 uur zitten, elf volle dagen”, vertelt Hein van de Pas.

De twee zijn gewend om lang te zitten in het café, maar als je zo lang moet zitten, komen er allerlei extra zaken bij kijken. “We hebben twee mooie stoelen geregeld. Daar moeten we op blijven zitten. We mogen er per 24 uur twee keer vijf minuten vanaf. Morgen gaan we naar de dokter, want waarschijnlijk moeten we spuitjes zetten tegen trombose. Het moet natuurlijk wel veilig”, aldus Hein.

Ondersteekpan
Daarnaast zullen de twee vrienden ook op het dak naar de wc gaan. “Dat zal allemaal op de stoel moeten gebeuren met een ondersteekpan”, lacht Niek. “We hebben mooie doeken gemaakt waar we achter kunnen zitten, dus dat komt wel goed, denk ik.”

Het begon als een ludieke actie, maar uiteindelijk bedachten ze dat het ook goed zijn zijn als ze het ergens voor zouden doen. En daar hoefden ze niet lang over na te denken.

De twee dakzitters gaan geld op halen voor Stichting ALS Nederland. De broer van Lianne van de Ven, de eigenaresse van de kroeg, is niet zo lang geleden aan een spierziekte overleden. Er worden gedurende de elf dagen verschillende activiteiten georganiseerd en er komt een groot scherm voor de kroeg te staan. De jongens zijn straks ook live te volgen via hun eigen website.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!